22 ditangkap di seluruh Eropah selepas didakwa mencuri $650 juta dalam dana bantuan pandemik Itali

(SeaPRwire) –   Polis di Itali, Austria, Romania dan Slovakia telah menangkap 22 orang pada Khamis sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas dakwaan mencuri $650 juta dalam dana bantuan selepas pandemik di Itali.

$650 juta adalah sebahagian daripada wang selepas pandemik Itali, Pejabat Jaksa Awam Eropah berkata.

EPPO mendakwa mengesyaki satu pertubuhan jenayah telah menyelewengkan dana bukan balik daripada Pelan Pemulihan dan Ketahanan Kebangsaan Itali antara tahun 2021 dan 2023.

Program Itali dibiayai oleh Fasiliti Pemulihan dan Ketahanan, satu pelan berbilion euro yang dirangka untuk membantu negara-negara EU bernafas kehidupan baru ke dalam ekonomi mereka yang terjejas virus.

Menurut angka EU, pelan pemulihan dan ketahanan kebangsaan Itali adalah yang terbesar di blok itu, bernilai 194.211 bilion euro dalam geran dan pinjaman dan mewakili 10.8% KDNK negara pada tahun 2019.

EPPO berkata polis kewangan Venice, Itali, melaksanakan perintah pembekuan yang dikeluarkan oleh hakim pra-perbicaraan terhadap aset bernilai lebih daripada 600 juta euro. Polis kewangan di Venice berkata flat mewah dan vila, jumlah kripto yang besar, jam tangan Rolex, perhiasan Cartier, emas dan kereta mewah juga dirampas.

“Dengan sokongan agensi penguatkuasaan undang-undang negara-negara ahli yang terlibat, 22 individu telah ditangkap di Itali, Austria, Romania dan Slovakia,” kata EPPO.

“Lapan orang suspek telah ditempatkan di bawah tahanan pra-perbicaraan, manakala 14 orang suspek lain ditempatkan di bawah tahanan rumah, dan satu akauntan dilarang mengamalkan profesionnya. Premis suspek dan syarikat yang disiasat juga menjadi sasaran pencarian dan rampasan bukti.”

EPPO berkata pertubuhan jenayah didakwa menggunakan lembaran imbangan korporat palsu apabila memohon geran bukan balik untuk menyokong syarikat kecil dan sederhana yang meluaskan ke pasaran asing.

Disyaki telah bekerjasama dengan rangkaian “akauntan, pembekal perkhidmatan dan notari awam” untuk mendapatkan wang yang dipindahkan ke akaun bank di Austria, Romania dan Slovakia. EPPO berkata suspek menggunakan teknologi maju, seperti VPN, pelayan awan luar negara, aset kripto dan perisian kecerdasan buatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.