3 anak lelaki ketua Hamas Ismail Haniyeh dibunuh oleh serangan udara Israel, IDF kata

(SeaPRwire) –   telah mengesahkan Rabu bahawa serangan udara yang dilaksanakan di Jalur Gaza telah membunuh tiga anak lelaki pemimpin Hamas Ismail Haniyeh.

“Tiga operasi yang dibunuh ialah Amir Haniyeh, seorang komander sel di sayap tentera Hamas, Mohammad Haniyeh, seorang operasi tentera dalam organisasi pengganas Hamas, dan Hazem Haniyeh, juga seorang operasi tentera dalam IDF,” kata pasukan IDF dan agensi perisikan Shin Bet Israel dalam kenyataan bersama, menambah bahawa trio “menjalankan aktiviti pengganasan di Jalur Gaza Pusat.”

Stesen TV Al-Aqsa Hamas berkata Hazem, Ameer dan Mohammed Haniyeh terbunuh dalam serangan berhampiran kem pelarian Shati di Bandar Gaza, menurut Associated Press. Ismail Haniyeh, yang berasal dari Shati, mempunyai 13 orang anak dan telah tinggal dalam buangan di Qatar.

“Musuh jenayah didorong oleh semangat membalas dendam dan pembunuhan dan tidak menghargai sebarang piawaian atau undang-undang,” katanya kepada Al Jazeera Rabu dalam temu bual telefon.

“Musuh percaya dengan menargetkan keluarga pemimpin, ia akan mendorong mereka untuk menyerah kepada tuntutan rakyat kami,” katanya dilaporkan menambah. “Sesiapa yang percaya bahawa menargetkan anak-anak saya akan mendorong Hamas untuk mengubah kedudukannya salah.”

Stesen TV Al-Aqsa menyiarkan rakaman Haniyeh didakwa menerima berita kematian anak-anaknya ketika melawat mangsa Palestin yang cedera yang telah dihantar ke hospital di Doha. Apabila seorang pembantu menerima berita di telefonnya, Haniyeh mengangguk, menunduk ke bawah dan perlahan-lahan berjalan keluar dari bilik.

Serangan itu berlaku selepas pemimpin Iran pada Rabu mengancam untuk mengambil tindakan terhadap Israel semasa upacara solat. Beliau juga mengkritik Amerika Syarikat dan Barat kerana keterlibatan mereka di tengah-tengah

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei bercakap dalam upacara solat menyambut penghujung bulan suci Muslim Ramadan apabila beliau berjanji untuk membalas serangan Israel – dengan berkata “ia akan dihukum” – untuk serangan udara yang merobohkan konsulat Iran di Syria awal bulan ini.

Dalam ucapannya, Khamenei berkata serangan itu, yang meninggalkan beberapa jeneral Iran mati, adalah “kesalahan” dan setaraf dengan serangan ke atas Iran itu sendiri.

’ Ben Evansky, Lawrence Richard dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.