3 remaja ditahan berhubung pembunuhan rakan sekelas berusia 13 tahun di China, polis kata

(SeaPRwire) –   Dalam saat terakhir yang direkod sebelum kematian budak lelaki berusia 13 tahun, dia difilemkan oleh kamera litar tertutup duduk di atas skuter, dikelilingi oleh tiga rakan sekelasnya. Sejam kemudian, telefonnya mati, memulakan pencarian panik oleh ahli keluarga.

Pada hari seterusnya, pegawai di sebuah kampung di membuat penemuan menjijikkan: mayat budak lelaki, dikuburkan di rumah hijau sayuran yang ditinggalkan di bawah tikar.

Kini, tiga rakan sekelas remaja telah ditahan atas syak wasiat membunuh budak lelaki dalam kes yang telah menarik perhatian China, memicu kemarahan dan perdebatan berapi-api mengenai umur muda suspek dan introspeksi masyarakat mengenai buli dan tanggungjawab sosial di luar bandar China.

Polis di kawasan Feixiang, bandar Handan mengenal pasti budak lelaki hanya dengan nama keluarganya, Wang. Dalam kenyataan pendek Ahad mereka menyatakan budak lelaki pada 10 Mac dan bahawa suspek ditahan pada hari seterusnya.

Ahli keluarga Wang dan peguam mereka berkata dalam temu bual dengan stesen tempatan dan dalam pos di media sosial bahawa budak lelaki itu lama menjadi mangsa buli, dan dipaksa memberikan wang kepada salah seorang rakan sekelasnya sebelum dibunuh. Mereka menyatakan polis mengenal pasti pembunuh disyaki selepas mengkaji rakaman litar tertutup dan soal siasat rakan sekelasnya.

“Dia dipukul hidup-hidup dan tubuhnya tidak dikenali lagi,” bapa Wang menulis di Douyin, platform media sosial China. “Saya harap kerajaan akan adil, terbuka dan adil, menghukum mereka dengan berat, dan pembunuh akan membayar dengan nyawa mereka!”

Bapa, bibi dan nenek Wang tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Seorang yang menjawab nombor telefon yang disenaraikan untuk firma peguam berkata kepada AP untuk menunggu komen, mengatakan mereka sibuk dengan permintaan temu bual.

Wang dan suspek berusia di bawah 14 tahun. Media tempatan melaporkan mereka adalah “anak-anak yang ditinggalkan”, ungkapan biasa di China yang digunakan untuk menggambarkan kanak-kanak di luar bandar sering ditinggalkan bersama datuk-nenek kerana ibu bapa bekerja di bandar jauh.

“Perhatian yang diberikan kepada kesihatan mental kanak-kanak di luar bandar terlalu sedikit,” kata salah seorang komentar di Weibo, platform media sosial China. “Saya fikir jenis perkara ini boleh berlaku sekali lagi.”

Umur luar biasa muda pelaku menarik perhatian meluas di China, dengan pos dan video daripada ahli keluarga Wang mendapat jutaan tontonan dan ribuan komen. Zhang Dongshuo, peguam pembelaan di Beijing yang tidak berkaitan dengan kes itu, mengatakan bahawa kematian Wang adalah terkini dalam siri kes pembunuhan remaja di China yang telah memicu perbincangan mengenai berapa umur seseorang kanak-kanak sebelum dianggap bertanggungjawab atas jenayah.

“Secara amnya, jenis kes melibatkan kanak-kanak ini jarang berlaku,” kata Zhang. “Tetapi baru-baru ini lebih banyak laporan kes sebegini dilaporkan oleh media, dan ia telah memicu perbincangan dalam masyarakat China mengenai mengkaji semula umur tanggungjawab jenayah.”

Pada tahun 2019, seorang budak lelaki berusia 13 tahun yang mengaku melakukan serangan seksual dan membunuh seorang gadis berusia 10 tahun di sebuah bandar pantai timur laut terlepas daripada tuduhan jenayah kerana undang-undang China ketika itu menetapkan bahawa hanya mereka yang berusia lebih 14 tahun boleh dianggap bertanggungjawab jenayah. Dua tahun kemudian, kerajaan menurunkan umur tanggungjawab jenayah kepada 12 tahun, tetapi menetapkan bahawa penuntutan hanya perlu diluluskan oleh Majlis Agung Peguam Rakyat China, pihak berkuasa penuntutan tertinggi negara itu.

Zhang menambah bahawa kekurangan bimbingan ibu bapa untuk “anak-anak yang ditinggalkan” adalah isu sosial jangka panjang, tetapi soalan bagaimana mereka harus dibesarkan belum sepenuhnya diselesaikan.

“Banyak orang berfikir bahawa sekolah dan kerajaan harus bertanggungjawab untuk pendidikan kanak-kanak, tetapi bermakna jika jabatan kerajaan dan sekolah yang berkaitan tidak mendidik mereka dengan berkesan, maka sangat mungkin kanak-kanak ini ditinggalkan dalam kekosongan pendidikan,” katanya.

Media negara memberikan liputan meluas kematian Wang, walaupun terdapat tanda bahawa pihak berkuasa China mengawasi sentimen awam mengingat sensitiviti isu itu. Ahad lalu, peguam keluarga, Zang Fanqing, dipotong secara tiba-tiba dalam siaran langsung selepas mengatakan beliau dan bapa Wang dilarang melihat mayat anak itu. Keesokan harinya, Zang mengatakan di media sosial bahawa mereka dibenarkan melihat mayat.

Satu nombor untuk jabatan publisiti Hebei berbunyi tidak dijawab, dan permintaan faks untuk komen tidak melalui kerana talian sibuk. Satu nombor untuk pengetua sekolah yang pernah didatangi budak itu juga tidak dijawab, begitu juga nombor untuk ahli keluarga dua daripada suspek.

Kenyataan awam polis tempatan Ahad meminta orang ramai jangan “menyebarkan khabar angin” untuk melindungi privasi mangsa dan “mengelakkan kerosakan lanjut” kepada keluarga budak lelaki.

“Jabatan berkaitan telah berusaha sepenuhnya untuk menghibur keluarga mangsa dan menangani kesan seterusnya, dan semua aspek kerja sedang dijalankan dengan tertib,” kata kenyataan itu.

Selepas melihat mayat Wang, keluarganya telah menunjukkan niat untuk menuntut . Dalam video yang dihantar Bapa Wang Isnin, beliau berkata pemandangan anaknya adalah “lebih kejam daripada yang dibayangkan.”

“Bapa anak tidak takut, hanya marah dan gusar,” tulis Bapa Wang, menghubungi anaknya. “Tunggulah bapa membalas dendam untuk anak!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.