34 pegawai polis terbunuh dalam 3 tahun di bandar Mexico yang berbahaya ini, data menunjukkan

(SeaPRwire) –   Mayat lelaki terbaring di belakang laman sebuah kedai runcit pada akhir Februari apabila wartawan tiba di bandar utara Mexico Celaya untuk menemubual polis. Serpihan peluru dan projektil terbuang berselerak di sekitar mayat, pemandangan yang terlalu kerap di negeri Guanajuato, yang mempunyai bilangan tertinggi.

Seorang polis sedang mengantar isterinya ke kerja pada 28 Februari apabila penjenayah kartel – yang kelihatan mengikuti mereka dari rumah – membuka api ke arah kereta mereka. Polis itu membunuh salah seorang penyerang sebelum mati.

Isterinya dan anak perempuannya yang berusia setahun tidak tercedera. Tetapi seminggu sebelumnya, penjenayah kartel telah menembak mati seorang polis wanita ketika dia mengantar anak perempuannya yang berusia 8 tahun ke sekolah. Mereka membunuh gadis itu juga.

Selamat datang ke Celaya, mungkin tempat paling berbahaya, secara per kapita, untuk menjadi polis di Amerika Utara. Sekurang-kurangnya 34 orang polis telah dibunuh di bandar ini berjumlah 500,000 orang dalam tempoh tiga tahun terakhir. Di negeri Guanajuato dengan jumlah penduduk hanya lebih 6 juta, lebih banyak polis ditembak mati pada 2023 – kira-kira 60 – berbanding seluruh .

Ketika pilihan raya presiden Mexico pada 2 Jun menghampiri, bandar ini terletak di persimpangan perdebatan kebangsaan mengenai dasar keselamatan.

Celaya enggan mengikuti dasar Presiden Andres Manuel López Obrador untuk tidak menghadapi kartel, dan mengabaikan dasar beliau menggalakkan rakyat tempatan mencari perdamaian dengan kumpulan penjenayah. Apabila uskup Katolik Rom mengumumkan mereka telah bertemu dengan bos kartel Februari untuk merundingkan gencatan senjata antara kumpulan berperang, López Obrador berkata, “Saya fikir ini sangat baik.”

Presiden Mexico tidak menyukai polis dan ingin bergantung kepada tentera untuk segala-galanya. Beliau membubarkan polis persekutuan lama, menuduh mereka rasuah, dan mengurangkan hampir semua pembiayaan persekutuan untuk latihan dan peralatan polis tempatan.

Tidak seperti beberapa bandar lain, Celaya, pusat pertanian dan perindustrian di barat laut Mexico City, enggan membubarkan pasukan polis tempatannya dan bergantung hampir sepenuhnya kepada tentera dan Pengawal Kebangsaan separa tentera untuk penguatkuasaan undang-undang.

Ini bermakna ia terpaksa menghadapi kartel Santa Rosa de Lima, kumpulan keganasan tanpa pandangan yang mana jenis perdamaian atau perundingan mungkin tidak mungkin.

“Kartel Santa Rosa de Lima menguasai Celaya,” kata pakar keselamatan Guanajuato David Saucedo. “Datuk Bandar semasa, Javier Mendoza, membuat keputusan untuk memecah kawalan jenayah. Ia adalah keputusan yang menelan nyawa anaknya,” yang ditembak mati tahun lalu.

Kini kartel cuba memburu polis Celaya ke dalam penyerahan, atau kepupusan. Dua orang polis dibunuh dalam kereta mereka Ahad di Irapuato, bandar bersebelahan, dan kartel Santa Rosa de Lima meninggalkan pengakuan tanggungjawab.

Pembunuhan polis di Mexico meningkat tahun lalu walaupun López Obrador mengatakan jumlah pembunuhan keseluruhannya telah menurun di bawah pentadbirannya.

“Keselamatan awam bukan sesuatu yang boleh dirundingkan. Tidak pernah,” kata Ketua Polis Celaya Jesús Rivera Peralta. “Penjenayah ini tidak mempunyai nilai … kita tidak boleh merundingkan dengan syaitan, itu mustahil.”

Rivera Peralta berkata beliau bangga dengan slogan datuk bandar: “Dengan segala-galanya, apa pun yang berlaku, tanpa takut.”

Di bawah pendekatan presiden, Mexico mempunyai kekurangan polis – tidak ada di beberapa bandar – dan pada masa yang sama, beribu-ribu bekas polis persekutuan berpengalaman yang memilih untuk tidak menyertai Pengawal Kebangsaan kini menganggur.

Celaya memutuskan untuk mengambil beberapa daripada mereka.

Rivera Peralta, seperti kebanyakan pasukannya, adalah bekas anggota polis persekutuan. Mereka hampir semuanya datang dari luar Celaya. Mereka tinggal di khemah keselamatan dan hanya keluar untuk berpatroli, memperoleh nama samaran “Fedepales”, gabungan perkataan “persekutuan” dan “perbandaran”.

Oleh kerana mereka orang luar, polis baru kurang cenderung mempunyai kaitan dengan kartel, kata Saucedo.

Kebanyakan orang tempatan yang dahulu bekerja sebagai polis perbandaran telah meletak jawatan, dan mudah untuk melihat mengapa. Estefani, seorang polis wanita Celaya yang tidak mahu memberikan nama terakhirnya untuk alasan keselamatan, hampir terlepas daripada serangan ketika mengemudi ke pekerjaan awal 2023. Kartel kelihatan mengetahui laluannya.

“Saya berhenti di lampu isyarat merah, dan semua yang saya lihat adalah dua orang lelaki di atas motosikal menembak saya,” kata Estefani. “Saya terkena tiga das tembakan. Satu tembakan masuk ke sebelah kiri muka saya … peluru itu terbenam di leher saya.”

Darah mengalir deras, dia berjalan ke klinik. Doktor berjaya menstabilkan keadaannya.

Ini terlalu kerap berlaku.

“Sekarang, kebanyakan serangan datang tepat dari motosikal. Sentiasa ada dua orang di atasnya, berpakaian hitam. Ini kelihatan menjadi trend,” kata seorang polis yang berbual dengan syarat tanpa nama untuk alasan keselamatan.

Penyerang biasanya lelaki muda, kerap membawa senapang serbu AR-15 dengan stok dikeluarkan untuk menjadikannya lebih pendek.

Polis Celaya kini peka kepada motosikal.

Beberapa penduduk, yang enggan memberikan nama kerana takut membalas, bercakap dengan merendahkan tentang “fedepales”, menuduh mereka menghentikan motosikal untuk memeriksa kenderaan curi, kemudian mengambil motosikal itu.

Tetapi semasa menaiki polis menjalankan pemeriksaan rutin ke atas motosikal, penduduk lain melambai sapaan ramah.

López Obrador ingin bergantung lebih kepada tentera; beliau mahu menyerahkan Pengawal Kebangsaan kepada kawalan tentera – tetapi pada masa yang sama, beliau tidak mahu tentera menghadapi kartel secara terus.

Ini telah membawa kepada adegan pelik. Sebagai contoh, di negeri jiran Michoacan, trak Pengawal Kebangsaan atau tentera mungkin bergerak melintasi kedai runcit sambil di dalam kedai segala-galanya menelan kos 40% lebih tinggi daripada biasa kerana pemiliknya terpaksa membayar cukai perlindungan kepada kartel tempatan.

Pengawal Kebangsaan tidak menangkap banyak suspek atau menyiasat jenayah. Seperti tentera, ia terutamanya mengikuti perintah dan hanya menangkap penjenayah jika mereka ditangkap ketika melakukan jenayah.

Celaya, luar biasa antara polis perbandaran, melakukan kerja risikan dan penyiasatan sendiri.

“Apa faedahnya mempunyai tentera dan Pengawal Kebangsaan di jalan jika mereka tidak melakukan apa-apa? Mereka hanya menyusun jalur kawasan jenayah selepas sesuatu telah berlaku,” kata Amadeo Hernández Barajas, petani di Acambaro, bandar selatan Celaya. Beliau berkata kartel memaksa banyak petani membayar cukai setiap tan jagung yang dihasilkan.

Claudia Sheinbaum, calon presiden untuk parti López Obrador Morena dalam pilihan raya 2 Jun, berjanji untuk terus kepada pendekatan beliau.

“Kami akan menangani keselamatan awam dari perspektif menangani punca dan tidak membenarkan impuniti,” kata Sheinbaum dalam acara kempen pertamanya. “Kami tidak akan terlibat dalam idea ‘tangan berat’, itu bukan gaya kami.”

Gagasan bahawa kartel akan kehabisan rekrut kerana program biasiswa dan latihan kerajaan akan menyediakan peluang lain untuk belia, kelihatan jauh. Kumpulan jenayah telah memulakan rekrutmen lebih muda, serta bekas pejuang berpengalaman dari Amerika Selatan dan utara Mexico.

Rivera Peralta mengatakan separuh daripada semua suspek yang ditangkap di Celaya kini berusia antara 14 hingga 24 tahun. Mereka juga telah menangkap penjenayah dari Scorpions, kumpulan berpangkalan di bandar sempadan Matamoros, dan beberapa bekas pemberontak Colombia.

Calon presiden pembangkang Xóchitl Gálvez mengambil pendekatan berbeza. Beliau menjanjikan untuk menggandakan bilangan anggota polis tetapi juga memulihkan pembiayaan latihan dan peralatan untuk pasukan polis tempatan.

“Kita tidak boleh mempunyai polis yang akan menjaga kita kecuali kita menjaga polis kita,” katanya ketika melancarkan kempen.

Bagi pihak polis Celaya pula, mereka meletakkan kepercayaan bukan kepada politik tetapi kepada “lelaki menara”, pos tembak berdiri yang dikimpal ke atas rel kereta pick-up. “Menara” mempunyai skop penglihatan dan julat yang lebih tinggi dan luas untuk pegawai mengesan sebarang serangan yang datang – dan senapang serbu Galil automatik.

“Kami yang berada di dalam trak meletakkan nyawa kami kepada lelaki menara,” kata seorang pegawai. “Dia adalah barisan hadapan kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.