36 maut disahkan di Pakistan selepas kilat melanda, hujan lebat

(SeaPRwire) –   Petir dan hujan lebat telah menyebabkan sekurang-kurangnya 36 orang maut, kebanyakannya petani, dalam tempoh tiga hari yang lalu, kata pegawai pada Isnin, sementara pihak berkuasa di bahagian barat daya negara itu mengisytiharkan darurat.

Kebanyakan kematian berlaku apabila petir menyambar petani menuai gandum dan hujan menyebabkan rumah runtuh di wilayah Punjab timur, kata Arfan Kathia, jurucakap bagi pihak berkuasa pengurusan bencana wilayah. Beliau berkata lebih banyak hujan dijangka minggu ini.

Hujan juga melanda ibu negara, Islamabad, dan menyebabkan tujuh maut di wilayah barat daya Baluchistan pada hujung minggu, dan lapan lagi maut di wilayah barat laut Khyber Pakhtunkhwa sempadan Afghanistan. Air hujan melanda jalan-jalan di bandar barat laut Peshawar dan di Quetta, ibu negara Baluchistan, di mana pihak berkuasa mengisytiharkan darurat.

Perdana Menteri Shehbaz Sharif berkata dalam ucapan di televisyen bahawa beliau telah memerintah pihak berkuasa untuk menyediakan bantuan bantuan di kawasan yang terjejas oleh hujan. Sumber air Pakistan akan bertambah baik kerana hujan, katanya, sementara menyatakan kebimbangan terhadap kematian dan kerosakan.

Sementara itu, banjir musim hujan yang berat di Afghanistan telah menyebabkan 33 orang maut dan 27 lagi cedera dalam tempoh tiga hari, menurut Abdullah Janan Saiq, jurucakap bagi Kementerian Bencana Alam Negara Taliban.

Lebih daripada 600 rumah telah musnah atau rosak manakala kira-kira 200 haiwan ternakan mati. Ia juga merosakkan kawasan tanah pertanian yang luas dan lebih daripada 53 batu jalan, katanya.

Beliau berkata pihak berkuasa telah menyediakan bantuan kepada hampir 23,000 keluarga, dan banjir kilat dilaporkan berlaku di 20 daripada 34 wilayah negara itu.

Rafay Alam, pakar alam sekitar Pakistan, berkata hujan April yang berat ini tidak biasa.

“Dua tahun lalu, Pakistan menyaksikan gelombang haba pada bulan Mac dan April dan kini kita menyaksikan hujan dan ini semua disebabkan oleh perubahan iklim, yang menyebabkan banjir besar pada 2022,” katanya.

Pada 2022, hujan lebat telah meningkatkan paras sungai dan pada satu ketika melanda satu pertiga Pakistan, menyebabkan 1,739 orang maut. Banjir juga menyebabkan kerosakan bernilai $30 bilion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.