4 ditangkap selepas serbuan polis ke makmal dadah di pulau resor Indonesia Bali

(SeaPRwire) –   Polis telah menyerbu apa yang mereka katakan sebagai makmal dadah besar yang tersembunyi di sebuah villa di pulau resor Bali, dan menangkap empat orang, pihak berkuasa berkata Isnin.

Polis menyerbu rumah di kawasan resor mewah Canggu awal bulan ini, kata Wahyu Widada, ketua Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kebangsaan, mendapati dua makmal di bawah tanahnya.

Beliau berkata salah satu makmal villa itu direka untuk menghasilkan bahan-bahan untuk ekstasi, dan yang lain mengandungi ladang hidroponik ganja. Polis telah diberi maklumat tentang kemudahan itu selepas serbuan awal ke makmal Jakarta yang berkaitan dengan penjenayah dadah paling dikehendaki Indonesia.

Polis menangkap seorang lelaki Indonesia dikenali dengan inisialnya sebagai LM, dua lelaki Ukraine dikenali sebagai IV dan MV, dan seorang lelaki Rusia dikenali sebagai KK, semasa serbuan.

Empat lelaki itu boleh menghadapi hukuman mati. Indonesia, negara berpenduduk Muslim terbesar di dunia, mempunyai undang-undang yang ketat terhadap pengambilan ganja dan dadah lain, walaupun untuk rawatan perubatan.

Kebanyakan daripada lebih 150 orang di barisan mati Indonesia telah disabit atas kesalahan dadah, kira-kira satu pertiga daripadanya adalah warga asing. Negara ini melaksanakan hukuman mati terakhir pada tahun 2016, apabila seorang warganegara Indonesia dan tiga warga asing ditembak oleh skuad penembak.

Widada berkata polis telah mendapat maklumat tentang “makmal tersembunyi” selepas menyoalsiasat seorang pengedar dadah yang ditangkap dalam serbuan April di ibu negara, Jakarta, ke atas makmal serupa yang polis kata dimiliki oleh penjenayah dadah Freddy Pratama.

Widada berkata salah seorang lelaki yang ditangkap bulan ini, LM, adalah akauntan Pratama, dan terlibat dalam mengendalikan makmal dadah di Jakarta sebelum berpindah ke Bali untuk mengelak penangkapan. Beliau ditangkap di rumah sewa berhampiran Kuta, tumpuan pelancong popular, dengan 13.2 paun kristal metamfetamin.

Widada berkata IV dan MV ditangkap sebagai pelabur dan pembuat dadah di makmal Bali, manakala KK dituduh menjual dadah untuk mereka, menambah polis sedang mencari dua pengedar lagi, lelaki Ukraine dikenali sebagai RN dan OK.

Memakai pakaian banduan jingga, suspek dipamerkan dengan tangan terikat dalam sidang akhbar di Denpasar, ibu negeri wilayah Bali.

Polis merampas beratus-ratus paun bahan kimia pra-ekstasi dan peralatan untuk menanam ganja, termasuk pencahayaan ultraungu dan sistem pengairan automatik.

Tahun lepas, Mahkamah Perlembagaan Indonesia menolak kajian kehakiman negara terhadap undang-undang yang akan membuka jalan untuk menghalalkan ganja untuk kegunaan perubatan.

Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah menyatakan Indonesia adalah hab penyeludupan utama walaupun mempunyai beberapa undang-undang dadah paling ketat di dunia, sebahagiannya kerana kongsi dadah antarabangsa menyasarkan penduduk muda negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.