4 pemandu bas dan teksi ditembak mati di bandar selatan Mexico yang ganas

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) — Empat pemandu bas dan teksi terbunuh Isnin berikutan serangan yang kelihatan berkoordinasi oleh penjenayah bersenjata di bandar Chilpancingo, ibu negara negeri Pasifik Selatan Guerrero.

Kumpulan dadah yang berperang untuk kawalan dalam negeri telah lama diketahui membunuh orang kerana tidak membayar “yuran perlindungan”, termasuk pemandu. Pada Januari, pemandu di Acapulco dan bandar bersejarah Taxco menganjurkan mogok untuk memprotes pembunuhan rakan sekerja mereka.

Peguam negeri berkata mereka sedang menyiasat pembunuhan Isnin di jalan-jalan dan jalan raya di sekitar Chilpancingo, dan telah menerima bantuan tambahan dari tentera dan Pengawal Kebangsaan.

Peguam negeri berkata mangsa adalah ahli industri pengangkutan tetapi tidak menyatakan berapa banyak yang mengemudi teksi dan berapa banyak yang mengemudi bas. Media tempatan melaporkan bahawa sekurang-kurangnya dua daripada yang mati adalah pemandu bas seperti minivan milik persendirian yang ditembak di atas kenderaan mereka.

Pekerja pengangkutan kerap dipaksa membayar yuran perlindungan kepada kumpulan dadah di seluruh negeri Guerrero. Beberapa pemandu juga kadang kala dipaksa bekerja untuk kumpulan itu di bawah ancaman. Walaupun lebih banyak tentera dan Pengawal Kebangsaan telah dihantar ke Guerrero — yang terkena Taufan Kategori 5 Otis pada Oktober — berbanding mana-mana negeri di .

Pada akhir Januari, bandar pelancongan Taxco mengalami mogok beberapa hari oleh pemandu teksi dan van persendirian yang menderita ancaman dari salah satu daripada beberapa kumpulan dadah yang berperang untuk kawalan kawasan itu. Situasi begitu teruk sehingga polis terpaksa memberi orang tumpangan di belakang kenderaan rondaan mereka.

Awal Januari, dewan perdagangan utama Acapulco melaporkan bahawa ancaman dan serangan kumpulan menyebabkan kira-kira 90% van penumpang bandar itu berhenti beroperasi, menjejaskan bentuk pengangkutan utama resort itu.

Acapulco telah dipenuhi darah oleh pertempuran wilayah antara kumpulan sejak sekurang-kurangnya 2006. Kumpulan itu berperang untuk jualan dadah dan pendapatan daripada memaksa bayaran perlindungan daripada perniagaan, bar, pemandu bas dan teksi.

Pemandu lori juga semakin letih dengan pencurian berterusan lori dan barang mereka, di mana pemandu juga sering dibunuh.

Persatuan Pemandu Lori Amerika Syarikat, bersama beberapa kumpulan industri lain, telah menjadualkan demonstrasi oleh pemandu lori di lebuh raya sibuk di luar Bandar Raya Mexico pada Isnin untuk memprotes gelombang pembunuhan pemandu lori semasa rompakan lebuh raya.

Tetapi Jabatan Dalam Negeri mengeluarkan kenyataan Ahad menyatakan pemandu bersetuju untuk perbincangan dengan pegawai persekutuan mengenai keselamatan yang dipertingkatkan di lebuh raya, dan hanya protes terpencil berlaku Isnin.

Pencuri telah lama menculik lori di lebuh raya di tengah , tetapi umumnya meninggalkan pemandu dan lori mereka selepas mencuri barang yang mereka bawa. Tetapi kini, kumpulan industri berkata, kumpulan itu sering membunuh pemandu dan mengambil lori ke tapak di mana ia dipotong dan dijual sebagai bahagian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.