5 terbunuh di Sweden selepas lif runtuh lebih 60 kaki, pejabat berkata

(SeaPRwire) –   Semua lima orang di dalam lif pembinaan yang terhempas ke tanah telah meninggal dunia, kata seorang pendakwa Sweden pada Selasa.

Sebelum ini pihak berkuasa hanya melaporkan bahawa penumpang itu cedera parah apabila lif itu terhempas sejauh 66 kaki di Sundbyberg, pinggir bandar Stockholm, pada Isnin. Ia masih tidak jelas apa yang menyebabkan kemalangan itu. Pembinaan di tapak itu telah dihentikan.

Gunnar Jonasson, pendakwa kanan yang bertanggungjawab, berkata terdapat siasatan sedang dijalankan, termasuk oleh Suruhanjaya Kemalangan Kebangsaan, atas syak wasangka “pelanggaran persekitaran kerja yang menyebabkan kematian orang lain.”

“Ini adalah insiden serius yang kami sedang siasatkan,” kata Jonasson. Beliau menambah bahawa pihak berkuasa sedang bekerja untuk menentukan identiti mangsa yang meninggal dunia dan hubungan diadakan dengan waris mereka.

Pendakwa itu tidak memberikan maklumat lanjut tentang bagaimana atau bila mangsa meninggal dunia dalam kenyataan ringkas itu.

Seorang jurucakap syarikat yang mengeluarkan lif itu kepada tabloid Aftonbladet pada Isnin bahawa jenis itu telah digunakan di seluruh dunia selama lebih 20 tahun, dan syarikat itu tidak pernah terlibat dalam kemalangan sebelum ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.