5 terbunuh setelah bas terbabas dari lebuh raya, terhempas di timur Jerman

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya lima orang terbunuh pada Rabu apabila sebuah bas yang menuju dari Berlin ke Switzerland keluar dari lebuh raya dan berakhir di sisinya, menurut pihak berkuasa.

Kemalangan itu berlaku di lebuh raya A9 berhampiran Leipzig pada kira-kira 9.45 pagi dan jalan itu ditutup dalam kedua-dua arah.

Belum jelas mengapa bas itu, yang dioperasikan oleh Flixbus dan dalam perjalanan dari Berlin ke Zurich, keluar dari jalan. dan ambulans berada di tapak kejadian.

Jurucakap polis Olaf Hoppe memberitahu stesen TV n-tv bahawa terdapat “banyak yang cedera dan sekurang-kurangnya lima mati.”

Flixbus berkata terdapat 53 penumpang dan dua pemandu di atas bas itu, menurut agensi berita Jerman dpa. Syarikat itu berkata sedang bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa tempatan dan perkhidmatan penyelamat dan akan berbuat segala-galanya untuk menjelaskan punca kemalangan dengan cepat.

Lebuh raya A9 ialah laluan utara-selatan utama yang menghubungkan Berlin dengan Munich. Tapak kemalangan itu hanya di utara pertukaran lebuh raya di Schkeuditz, bersebelahan dengan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.