6 ditahan di Belgium dan Belanda kerana disyaki eksport haram

(SeaPRwire) –   Enam orang telah ditahan berhubung siasatan mengenai eksport yang disyaki haram produk dan teknologi “sensitif” yang mungkin dilarang di bawah sanksi terhadap Rusia, kata pendakwa Belgium pada Selasa.

Siasatan itu dilancarkan berikutan maklumat dan maklumat yang diberikan oleh pendakwa asing tidak dikenali, kata pendakwa itu dalam kenyataan. Mereka berkata agensi sedang menyiasat eksport barang ganda guna dan pencucian wang haram di Amerika Syarikat.

Enam orang itu ditahan semasa pemeriksaan di rumah persendirian dan ibu pejabat syarikat di Knokke-Heist dan Eeklo di Belgium, dan hanya merentasi sempadan di Sluis dan Rotterdam, Belanda, kenyataan itu berkata. Tiada nama suspek atau syarikat yang diberikan.

Kesatuan Eropah yang terdiri daripada 27 negara telah mengenakan beberapa pusingan sanksi terhadap serangan Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022. Sebahagian daripada matlamatnya adalah untuk menghalang produk teknologi tinggi dan lain-lain dengan kegunaan ketenteraan mungkin mencapai angkatan bersenjata Rusia. Amerika Syarikat telah mengambil langkah yang serupa.

Pada akhir Oktober, mahkamah Belanda menghukum seorang pengusaha Rusia 18 bulan penjara kerana mengeksport cip komputer dan produk elektronik lain ke industri senjata dan pertahanan Rusia tanpa mematuhi sanksi EU dan menghukumnya 18 bulan penjara.

Selama lebih tujuh bulan, pengusaha itu mengeksport “barang ganda guna” yang boleh digunakan untuk kegunaan awam dan ketenteraan ke syarikat-syarikat yang berkaitan dengan industri senjata di Rusia.

Mahkamah memutuskan bahawa dia menipu invois untuk eksport dan menghantarnya ke Rusia melalui syarikat di Maldives. Syarikatnya dikenakan denda $212,000.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.