6 mayat lagi ditemukan lepas pantai Indonesia setelah bot pelarian Rohingya terbalik

(SeaPRwire) –   Enam lagi mayat pelarian Rohingya telah dijumpai di laut lepas pantai Indonesia selepas bot dengan lebih daripada 150 orang di atasnya terbalik minggu lepas, pihak berkuasa tempatan berkata Isnin.

Mayat enam wanita telah dijumpai lepas pantai wilayah Aceh, kenyataan pihak penyelamat mencari dan menyelamat berkata. Lima mayat dijumpai sepanjang akhir minggu.

Agensi pelarian mengesahkan dengan para pelarian bahawa wanita-wanita itu telah berada di atas bot mereka, ahli kakitangan Faisal Rahman berkata.

Agensi itu telah berkata bot membawa Muslim Rohingya meninggalkan kem pelarian di Bangladesh tetapi terbalik pada Rabu.

Nelayan dan pekerja mencari dan menyelamat menyelamatkan 75 orang pada Khamis selepas mereka berkumpul sepanjang malam di atas bahagian terbalik bot.

Agensi PBB pada Jumaat berkata sekurang-kurangnya 70 dijangka hilang atau mati.

Kira-kira 1 juta Rohingya yang majoritinya beragama Islam hidup sebagai pelarian di Bangladesh dari Burma. Mereka termasuk kira-kira 740,000 yang melarikan diri daripada kempen melawan pemberontakan yang kejam di Burma pada 2017 oleh pasukan keselamatan negara itu, yang dituduh melakukan .

Minoriti Rohingya di Burma menghadapi diskriminasi meluas. Kebanyakan tidak diberikan kewarganegaraan.

Indonesia, seperti , bukanlah penandatangan Konvensyen Pelarian PBB 1951 dan tidak wajib menerima mereka. Walau bagaimanapun, negara itu secara umumnya memberi perlindungan sementara kepada pelarian yang dalam kesusahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.