6 orang, termasuk 4 kanak-kanak, ditemui meninggal dunia di rumah pinggir bandar Kanada

(SeaPRwire) –   Polis di Ottawa sedang menyiasat pada Khamis kematian enam orang termasuk empat kanak-kanak dan dua orang dewasa yang dijumpai di sebuah rumah di bahagian selatan bandar.

Seorang lagi masih di hospital dengan kecederaan yang serius tetapi tidak membahayakan nyawa.

Polis dipanggil ke rumah itu di kawasan Barrhaven sekitar pukul 11 malam Rabu.

Seorang suspek ditangkap dengan cepat selepas itu dan tidak ada ancaman terhadap keselamatan awam. Ia belum diumumkan bagaimana mangsa meninggal dunia.

Ketua Polis Ottawa Eric Stubbs memberitahu stesen radio tempatan bahawa polis tidak percaya kematian disebabkan keganasan dalam rumah tangga atau hubungan intim.

Walau bagaimanapun, beliau juga masih cuba menentukan hubungan antara suspek dan mangsa.

Stubbs berkata ia adalah “lagu yang sangat tragis”.

Tiada identiti mangsa maut atau umur atau identiti orang yang di hospital telah disahkan.

Polis berkata pasukan siasatan masih berada di tapak dan meminta sesiapa yang mempunyai maklumat untuk menghubungi unit pembunuhan.

Pada Khamis pagi, lima kereta polis bertanda telah diparkir di jalan dan halaman rumah berhampiran rumah itu, yang merupakan unit tengah baris rumah pangsa batu-bata.

Beberapa orang dalam pakaian lompat putih keluar masuk rumah sepanjang pagi awal, sementara ibu bapa dan kanak-kanak berjalan dan berbasikal ke sekolah berhampiran.

Ahmed Saed sedang mengiringkan anaknya ke sekolah kira-kira satu blok dari rumah itu pada Khamis. Beliau tinggal berhampiran dan melepasi rumah itu setiap pagi.

“Ini adalah yang tidak dapat dipercayai untuk keseluruhan kawasan perumahan,” kata Saed

Datuk Bandar Ottawa Mark Sutcliffe memberitahu berita itu menyedihkan bagi semua penduduk bandar.

“Saya terkejut dengan berita pembunuhan beramai-ramai di Barrhaven, salah satu insiden keganasan paling mengejutkan dalam sejarah bandar kami,” kata Sutcliffe dalam satu pos di X. “Kami bangga untuk tinggal dalam komuniti yang selamat tetapi berita ini menyedihkan bagi semua penduduk Ottawa.”

Polis berkata satu sidang media akan diadakan lebih lanjut pada Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.