8 terbunuh selepas kenderaan membawa mangsa diduga pendatang menyimpang ke sungai Albania

(SeaPRwire) –   Sebuah kereta tergelincir ke dalam sungai pada Selasa di , membunuh lapan orang di atasnya, termasuk tujuh pendatang yang disyaki dan pemandu tempatan, polis Albania berkata.

Pemandu kenderaan itu hilang kawalan dan tergelincir ke Sungai Vjosa kira-kira 150 batu tenggara ibu negara, Tirana, kira-kira 4 pagi, mengikut kenyataan polis. Tujuh daripada mangsa disyaki berasal dari ‘negara ketiga’, ia berkata, menggunakan penerangan yang sering digunakan polis merujuk kepada pendatang.

Ketua Polis Wilayah Ardian Cipa berkata kereta itu gagal berhenti di sebuah dan melaju pergi. Kenderaan polis kemudian mengikuti kereta dan melihat ia telah terhempas ke dalam sungai.

“Disyaki pemandu berasal dari Shkodra dan yang lain disyaki pendatang yang sering melewati jalan ini,” kata Cipa, enggan memberi butiran lanjut sehingga siasatan selesai. Shkodra ialah bandar di barat laut kira-kira 300 kilometer (186 batu) dari tapak kemalangan.

Albania bukan laluan utama untuk pendatang tetapi kumpulan kecil dari negara Arab atau Asia menggunakannya untuk tiba di Itali melalui laut atau negara jiran yang lain melalui darat.

Pada tahun 2019, Albania menjadi negara bukan EU pertama untuk mempunyai pegawai agensi sempadan blok itu Frontex untuk menguruskan sempadannya di selatan dan timur, biasanya menyeberangi, dan memerangi jenayah lintas sempadan.

Parlimen Albania pada bulan Februari meluluskan perjanjian untuk negara itu menahan beribu-ribu pemohon suaka untuk Itali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.