Agensi Bantuan Kristian Katakan Misionari Korea Selatan Yang Dituduh Mengintip di Rusia Adalah Misionari Yang Menolong Orang Miskin

(SeaPRwire) –   Seorang warga Korea Selatan yang ditahan di Rusia atas tuduhan mata-mata sebenarnya adalah seorang misionaris yang dikirim ke sana untuk membantu mereka yang memerlukan dan menyebarkan Injil, kata sebuah kelompok bantuan Kristian Korea Selatan pada Rabu, menyebut tuduhan mata-mata itu “tidak masuk akal”.

Agensi berita negara Rusia Tass mengatakan pada Senin bahawa “pada awal tahun” di bandar timur Vladivostok atas tuduhan memberikan rahsia negara kepada perkhidmatan perisikan asing. Tass mengatakan dia adalah orang Korea Selatan pertama yang ditangkap di Rusia atas tuduhan mata-mata.

Kementerian Luar Negeri Korea Selatan mengatakan ia telah memberikan perkhidmatan konsular yang perlu kepadanya dan berkomunikasi dengan pihak berkuasa Rusia untuk menjamin pembebasannya seawal mungkin. Tetapi kementerian enggan memberikan butiran lanjut.

Dalam tahun lepas, Rusia menahan beberapa warganegara asing dan menuduh mereka melakukan pelbagai kesalahan, termasuk Evan Gershkovich, seorang wartawan Wall Street Journal.

Pada Rabu, Yayasan Global Love Rice Sharing, sebuah agensi bantuan Kristian berhampiran Seoul, mengatakan lelaki itu adalah misionaris tunggalnya di Vladivostok. Ia mengatakan pekerjaannya adalah memberikan pakaian, ubat-ubatan dan keperluan harian kepada orang yang kurang berkemampuan di sana, termasuk pekerja asing miskin, sambil bekerja untuk menyebarkan Injil kepada mereka.

“Tuduhan mata-mata sama sekali tidak masuk akal … dan tidak masuk akal,” kata Pastor Lee SeonKu, pemimpin yayasan bantuan itu.

Lee hanya mengenal pasti lelaki itu dengan nama keluarganya Baek, mengatakan dia telah menggunakan nama samaran di Vladivostok. Dia mengatakan Baek telah melakukan kerja misionari di bandar Rusia itu selama empat tahun bermula selepas dia dideportasikan dari China. Lee berkata dia terakhir berkomunikasi dengan Baek pada akhir Disember.

Media Korea Selatan melaporkan bahawa Baek memberikan bantuan kepada pekerja Korea Utara dan pengkhianat di Vladivostok dan membantu sesetengah daripada mereka menetap semula di negara lain, aktiviti yang sensitif bagi kedua-dua Rusia dan Korea Utara. Lee berkata dia tidak dapat mengesahkan laporan itu.

Rusia sebelum ini mengabaikan misionari Korea Selatan membantu pekerja Korea Utara di wilayahnya. Tetapi sejak serangannya ke atas Ukraine pada awal 2022, Rusia telah mengenakan tekanan kuat terhadap misionari Korea Selatan yang terlibat dalam aktiviti sedemikian dan mengusir sesetengah daripada mereka, menurut pakar Cho Han Bum di Institut Kebangsaan Korea Selatan untuk Persatuan, Seoul.

di Asia, menyertai sanksi antarabangsa terhadap Rusia dan telah memberikan sokongan kemanusiaan dan kewangan kepada Ukraine, walaupun ia tidak menyediakan senjata kepada Ukraine. Rusia dilaporkan menetapkan Korea Selatan sebagai negara “tidak bersahabat”.

Cho berkata pendedahan Rusia mengenai penangkapan misionari itu mungkin bertujuan menggunakan kes itu sebagai tekanan dalam perhubungan dengan Korea Selatan. Dia berkata terdapat “peluang lima puluh-lima puluh untuk pembebasan misionari Baek kerana Rusia tidak akan meninggalkan hubungan dengan Korea Selatan sepenuhnya.”

Menurut laporan Tass, Baek dibawa dari Vladivostok ke Moscow pada akhir Februari. Dia diadakan di Penjara Lefortovo, di mana mahkamah pada Isnin memerintahkan penahanannya dilanjutkan sehingga 15 Jun, kata Tass.

Pada Mac 2023, Rusia menahan Evan Gershkovich, seorang wartawan Wall Street Journal yang berada dalam lawatan perniagaan ke Rusia, atas tuduhan mata-mata. Pada Oktober, wartawan Rusia-Amerika Alsu Kurmasheva ditahan kerana gagal mendaftar sebagai ejen asing dan kemudian didakwa menyebarkan “maklumat palsu” mengenai tentera Rusia.

Bulan lepas, Tass melaporkan seorang lelaki Jerman telah ditahan dan didakwa menyeludup dadah. Juga pada Februari, agensi berita negara Rusia melaporkan seorang wanita berkewarganegaraan ganda AS-Rusia bernama Ksenia Khavana telah ditangkap atas tuduhan pengkhianatan.

Rusia sebelumnya telah didakwa menargetkan warganegara asing untuk menggunakan mereka sebagai tebusan untuk menjamin pembebasan tahanan Rusia di luar negara. Kerajaan Rusia menafikan dakwaan itu.

Dalam temu bual terkini, tampaknya menunjukkan bahawa sebagai pertukaran untuk Gershkovich, Rusia menuntut pemulangan Vadim Krasikov, yang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup di Jerman selepas disabitkan membunuh Zelimkhan “Tornike” Khangoshvili, seorang warganegara Georgia berusia 40 tahun keturunan Chechen pada 2019.

Gershkovich juga ditahan di Penjara Lefortovo, terkenal dengan keadaannya yang keras. Penjara itu berasal dari zaman Tsar dan telah menjadi simbol menakutkan penindasan sejak zaman Soviet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.