Agensi pemerhati atom PBB atasi keselamatan loji nuklear Ukraine yang terperangkap dalam pertempuran

(SeaPRwire) –   ketua agensi pengawasan nuklear PBB sedang melawat Rusia kerana kebimbangan tentang loji nuklear Ukraine yang terjejas oleh pertukaran tembakan sejak Moscow menghantar tentera ke Ukraine pada 2022 dan menawan kemudahan itu sejurus selepas.

Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) Rafael Mariano Grossi tiba di resor Laut Hitam Sochi pada petang Selasa, mengikut agensi berita negara Rusia RIA Novosti untuk perbincangan mengenai keselamatan nuklear di Ukraine. Grossi mengumumkan lawatan itu pada Isnin, hari pertama mesyuarat biasa 35 negara lembaga gabenor agensi itu di Vienna.

IAEA telah berulang kali menyatakan kebimbangan tentang Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia, , di tengah ketakutan berlakunya bencana nuklear berpotensi.

Enam reaktor loji itu telah dimatikan selama berbulan-bulan, tetapi masih memerlukan kuasa dan kakitangan berkelayakan untuk mengendalikan sistem pendinginan penting dan ciri-ciri keselamatan lain.

Berucap kepada wartawan di Sochi pada Rabu, ketua IAEA berkata beliau mempunyai “sesi bekerja yang sangat intensif dan menyeluruh” dengan pegawai Rusia, termasuk dari agensi tenaga nuklear negara Rosatom dan kementerian luar dan pertahanan.

“Ini memberi saya, dan memberi kita, saya fikir, peluang untuk menilai situasi di loji kuasa nuklear,” katanya.

Kremlin menyatakan pada Rabu bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin juga akan bertemu dengan Grossi semasa lawatannya.

Grossi melawat Ukraine pada Februari dan menyeberangi garisan hadapan untuk melawat loji yang dikuasai Rusia sebagai sebahagian daripada usaha IAEA untuk mencegah bencana nuklear di tengah permusuhan berterusan. Beliau juga mengadakan perjumpaan dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

Ketua IAEA terakhir bertemu dengan Putin pada Oktober 2022.

Sebelum menuju ke Rusia, Grossi memberitahu wartawan di Vienna bahawa beliau menganggap penting untuk mengekalkan dialog dengan kedua-dua pihak dan menambah bahawa situasi dengan loji Zaporizhzhia “terus rapuh.”

Beliau berkata bahawa beliau dijangka membincangkan “isu-isu teknikal” berkaitan “status operasi masa depan loji” di Moscow. Beliau juga berkata jika loji itu dimulakan semula, beliau perlu membincangkan “jenis penilaian keselamatan” yang diperlukan dan bahawa beliau merancang untuk membincangkan isu bekalan kuasa luar.

Loji itu mengalami lapan kehilangan bekalan kuasa luar sejak penaklukan, memaksa ia bergantung kepada penjana diesel kecemasan sementara, dan ia terus menghadapi cabaran berkaitan kakitangan.

Energoatom Ukraine, yang mengendalikan semua loji nuklear negara itu, berulang kali menyatakan Rusia mengehadkan kakitangan Ukraine berkelayakan daripada mengakses loji Zaporizhzhia selepas mereka enggan menerima kewarganegaraan Rusia dan menandatangani kontrak dengan Rosatom.

Hampir 5,200 pekerja meninggalkan loji itu sejak Rusia mengambil alih pada Mac 2022, menurut Petro Kotin, Pengerusi Lembaga Bekerja Sementara Energoatom. Kotin berkata dalam kenyataan pada Selasa bahawa pada awal tahun ini, 360 pekerja Ukraine – yang tidak mempunyai kontrak dengan Rosatom – masih bekerja di loji itu, tetapi bermula Februari mereka tidak dapat mengakses kemudahan itu lagi.

Kotin berkata pekerja Ukraine digantikan dengan pekerja Rusia atau penduduk bandar dan kampung Rusia berhampiran “yang tidak memahami apa itu loji kuasa nuklear.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.