Ahli Kongres gunakan dana kempen untuk OnlyFans – laporan etika

(SeaPRwire) –   Laporan tentang dugaan salah laku kewangan adalah satu usaha untuk “mencalarkan” beliau, ahli politik yang tertekan George Santos berkata

Ahli politik Republikan Amerika George Santos secara haram menggunakan dana kempen untuk perbelanjaan peribadi seperti langganan OnlyFans dan rawatan Botox, jawatankuasa etika Kongres telah mendakwa.

George Santos yang berada dalam tekanan telah ditangkap pada Mei atas pelbagai tuduhan penipuan wayar, pencucian wang dan berbohong kepada Kongres – dan bulan lepas menerima dakwaan tambahan lagi, menambah tuduhan berkaitan dengan penipuan identiti dan skim pencucian wang berkaitan kempen pemilihan semula tahun hadapan.

Di tengah siasatan lanjut ke atas dugaan salah laku kewangan Santos, Jawatankuasa Etika Dewan menyatakan pada Khamis bahawa ia telah menemui “bukti yang mencukupi tentang potensi pelanggaran undang-undang jenayah persekutuan,” dan menambah bahawa ia merujuk perkara itu kepada Jabatan Keadilan.

“Berdasarkan siasatan jenayah yang sedang berjalan ke atas Wakil Santos dan penemuan Jawatankuasa Siasatan (ISC) tentang tingkah laku tidak sah tambahan yang tidak dituntut, ISC mengesyorkan supaya jawatankuasa merujuk segera dakwaan ini ke Jabatan Keadilan,” laporan itu berkata.

Jawatankuasa enam ahli itu, yang dibahagikan sama rata antara afiliasi Republikan dan Demokrat, menambah dalam laporannya bahawa George Santos berumur 35 tahun “dengan sengaja menyebabkan jawatankuasanya mengemukakan laporan palsu atau tidak lengkap kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan (FEC).”

Ia juga mendakwa bahawa Santos pada pelbagai kesempatan memindahkan wang yang disumbangkan untuk kempennya ke akaun peribadinya. Dari situ, jawatankuasa etika mendakwa bahawa Santos menggunakan wang itu untuk pelbagai perbelanjaan peribadi dan berkata tingkah lakunya “berada di bawah martabat pejabat, dan telah membawa malu yang teruk kepada Dewan.”

Antara barangan yang dibeli Santos dengan wang haram, laporan itu menyatakan, adalah produk mewah dari pengedar kelas atas Hermes, rawatan spa dan penginapan hotel. Ia juga mendakwa bahawa Santos menggunakan wang kempen untuk membayar langganan OnlyFans serta untuk rawatan Botox.

Tak lama selepas penerbitan laporan pada Khamis, Santos menulis di X (dahulunya Twitter) di mana beliau mengutuk apa yang dikatakannya sebagai “laporan berat sebelah” yang telah berusaha “secara luar biasa untuk mencalarkannya.”

Beliau menambah bagaimanapun bahawa beliau kini tidak akan mencari pemilihan semula untuk penggal kedua pada 2024 “kerana keluarganya layak mendapat yang lebih baik daripada berada di bawah ancaman media setiap masa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)