Ahli kumpulan geng Haiti disyaki dibunuh, dibakar secara nyah keadilan: laporan

(SeaPRwire) –   Dua suspek kumpulan geng Haiti telah dibunuh dan dibakar dalam apa yang kelihatan sebagai tindakan keadilan sendiri terhadap kumpulan bersenjata yang menakutkan komuniti di pinggir bandar Port-au-Prince, laporan menyatakan.

Pembunuhan di Pétion-Ville berlaku ketika akhbar Haiti Le Nouvelliste melaporkan pada Rabu bahawa sekurang-kurangnya 15 orang telah mati dalam serangan yang dilancarkan kumpulan geng terhadap komuniti termasuk yang menjadi tumpuan banyak kedutaan, menurut Reuters. Penduduk tempatan di Pétion-Ville dilaporkan terlibat dalam pergaduhan tembak-menembak.

Seorang wartawan Reuters di sana berkata mereka melihat dua suspek geng dibunuh dan dibakar. Sebelum ini, agensi berita itu menyatakan rakaman yang dilihatnya menunjukkan mayat individu terbaring dan diseret di jalan raya, dengan salah seorang lelaki itu tangannya dipotong.

Rumah keluarga salah seorang suspek geng juga dibakar, lapor Reuters.

Masyarakat yang diserang pada Rabu memanggil stesen radio memohon bantuan daripada pasukan polis kebangsaan Haiti, yang masih kekurangan kakitangan dan kalah kuasa berbanding kumpulan geng. Antara komuniti yang menjadi sasaran pada waktu subuh ialah Meyotte, Diègue dan Métivier.

“Apabila saya bangun untuk pergi ke pejabat, saya mendapati saya tidak dapat keluar kerana kawasan itu dikuasai oleh penyamun,” kata penduduk tempatan Samuel Orelus kepada Agensi Berita Associated Press. “Mereka kira-kira 30 orang lelaki bersenjata berat. Jika komuniti telah bergerak, kita boleh memusnahkan mereka, tetapi mereka bersenjata berat, dan tiada apa yang boleh kita lakukan.”

Menjelang petang Rabu, mangsa lain dilaporkan; seorang anggota polis terbunuh di tengah hari di kawasan Port-au-Prince dikenali sebagai Delmas 72, menurut kesatuan polis SYNAPOHA.

Serangan itu berterusan, Jabatan Negara Amerika Syarikat mengumumkan pada Rabu bahawa ia telah menyiapkan pengeluaran dari Port-au-Prince. Lebih 15 warganegara Amerika Syarikat diangkut udara ke ibu negara Dominican, Santo Domingo.

Jurucakap Jabatan Negara, Vedant Patel berkata semasa sidang akhbar bahawa “Bermula 20 Mac, kerajaan Amerika Syarikat sedang mengatur keluaran selamat warganegara Amerika Syarikat dari Port-au-Prince, Haiti.”

“Kami sedang mengatur penerbangan helikopter kerajaan dari Port-au-Prince ke Santo Domingo di Dominican, di mana kakitangan kerajaan Amerika Syarikat hadir untuk memberikan bantuan konsular. Dan dari Santo Domingo, warganegara Amerika Syarikat akan bertanggungjawab terhadap perjalanan seterusnya ke Amerika Syarikat,” tambahnya.

Patel juga berkata bilangan warganegara Amerika Syarikat yang telah mengisi borang di laman web Jabatan Negara mencari bantuan di Haiti “menghampiri 1,600” selepas menyatakan bilangan itu kira-kira 1,000 awal minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.