Ahli Parlimen Albania cuba menarik balik kekebalan prosiding bekas PM Berisha

(SeaPRwire) –   Penyokong Parti Demokratik Albania membantah kerajaan Isnin semasa sebuah suruhanjaya parlimen membincangkan sama ada untuk menarik balik kekebalan daripada pendakwaan ketua parti itu, bekas Perdana Menteri Sali Berisha.

Pendakwa telah meminta ahli-ahli parlimen minggu lepas untuk menarik balik kekebalan Berisha kerana beliau tidak mematuhi perintah untuk melaporkan diri kepada mereka setiap dua minggu dan tidak bepergian ke luar negara semasa beliau disiasat atas tuduhan rasuah.

Barisan polis mengelilingi bangunan Parlimen Isnin semasa suruhanjaya membincangkan permintaan untuk menarik balik kekebalan Berisha. berakhir dengan aman selepas 80 minit. Hanya beberapa flare dilihat.

Kesemua enam ahli suruhanjaya kekebalan, termasuk satu daripada penggabungan pembangkang, mengundi untuk membolehkan kes kekebalan Berisha diputuskan melalui undian parlimen pada Khamis. Empat ahli parlimen yang menyokong Berisha tidak mengambil bahagian dalam mesyuarat itu. Parlimen penuh dijangka akan mengundi pada Khamis untuk membenarkan pendakwa menahan bekas perdana menteri itu di bawah tahanan rumah atau tahanan rumah.

Pada Khamis, undian mengenai kekebalan Berisha akan menjadi isu pertama dalam agenda.

Pada akhir protes Isnin, Berisha menyeru penyokongnya untuk berdemo sekali lagi pada Khamis dan setiap minggu seterusnya di hadapan Parlimen.

“Kami adalah dan akan kekal pejuang kebebasan sehingga hari kemenangan kami, menembak jatuh, menggulingkan rejim seperti ini yang memusnahkan orang Albania,” katanya.

Berisha, 79, didakwa atas tuduhan rasuah pada Oktober kerana didakwa menyalahgunakan jawatannya untuk membantu menantunya, Jamarber Malltezi, membeli tanah di Tirana yang dimiliki oleh kedua-dua warga awam dan kementerian pertahanan, dan membina 17 bangunan apartmen di hartanah itu.

Berisha dan Malltezi kedua-duanya mengisytiharkan ketidakbersalahan mereka, mendakwa kes itu adalah langkah politik oleh kerajaan kiri Perdana Menteri Edi Rama. Berisha berkata beliau menganggap permintaan pendakwa untuk melaporkan diri secara berkala kepada pihak berkuasa dan untuk kekal di Albania adalah tidak perlembagaan.

Sosialis memegang 74 daripada 140 kerusi di Parlimen, cukup untuk meluluskan kebanyakan undang-undang tanpa bantuan. Sejak Oktober, ahli-ahli parlimen Parti Demokratik telah secara kerap mengganggu sesi undian untuk memprotes apa yang mereka katakan adalah pemerintahan semakin otoritarian Sosialis.

Bulan lepas, mereka menyalakan flare dan mengumpulkan kerusi di tengah-tengah dewan pada minit Rama duduk untuk mengundi belanjawan tahun hadapan.

Gangguan itu merupakan halangan kepada reformasi yang sangat diperlukan pada masa di mana Kesatuan Eropah telah bersetuju untuk memulakan proses penyelarasan undang-undang Albania dengan undang-undang EU sebagai sebahagian daripada laluan negara Balkan itu ke arah keanggotaan penuh dalam blok itu.

Berisha berjanji untuk memindahkan protes itu dari Parlimen dan ke jalanan.

“Saya menyeru setiap orang Albania untuk mempertimbangkan masa depan mereka, masa depan negara. Kami berada dalam pertempuran tanpa kembali,” katanya sebelum menyertai beratus-ratus penunjuk perasaan di luar bangunan Isnin.

Berisha berkhidmat sebagai perdana menteri Albania dari 2005 hingga 2013, dan sebagai presiden dari 1992 hingga 1997. Beliau dipilih semula sebagai ahli parlimen untuk Parti Demokratik dalam pilihan raya parlimen 2021.

Kerajaan Amerika Syarikat pada Mei 2021 dan Kesatuan Eropah pada Julai 2022 telah menghalang Berisha dan ahli keluarga rapat daripada memasuki negara-negara itu kerana didakwa terlibat dalam rasuah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.