Ahli Parlimen Eropah meluluskan penyemakan undang-undang berkaitan migrasi, berharap untuk menafikan undi parti sayap kanan

(SeaPRwire) –   BRUSSELS (AP) – Ahli-ahli parlimen Eropah telah meluluskan pembaharuan besar undang-undang berkaitan migrasi pada hari Rabu, berharap untuk mengurangkan undi bagi pihak kanan jauh menjelang pilihan raya Jun.

Dalam siri 10 undian, ahli-ahli Parlimen Eropah menyokong peraturan dan dasar yang membentuk Pakatan Migrasi dan Pengungsian. Pembaikpulihan ini membincangkan isu-isu berliku berkaitan siapa yang bertanggungjawab terhadap pendatang apabila mereka tiba dan sama ada negara-negara EU yang lain perlu berkewajipan untuk membantu.

Perbahasan itu seketika di ganggu oleh kumpulan kecil tetapi berisik penunjuk perasaan di galeri awam yang memakai baju bertulis “pakatan ini membunuh” dan berteriak “undi tidak!”

27 negara ahli EU kini perlu menyokong pakej reformasi, mungkin dalam undian pada akhir April, sebelum ia boleh berkuatkuasa.

, bekas pemimpin undang-undang berkaitan migrasi yang membantu memudahkan jalan bagi pakej reformasi, meletakkan “Sejarah dibuat,” di X, bekas Twitter, selepas undian.

“Ia telah lebih daripada 10 tahun dalam pembuatan. Tetapi kami menepati janji kami. Keseimbangan antara solidariti dan tanggungjawab. Inilah cara Eropah,” beliau menulis.

menggambarkan keputusan itu sebagai “kejayaan besar dan penting”.

“Selepas tahun bernegosiasi yang sukar, kami telah bersetuju mengenai pakej menyeluruh ini. Kami dengan ini telah mengatasi perpecahan dalam Eropah,” kata Faeser, negaranya menjadi destinasi teratas bagi mereka yang mencari perlindungan, dalam kenyataan bertulis.

“Kami terus melindungi orang yang melarikan diri dari peperangan, keganasan, penyiksaan dan pembunuhan yang mengerikan. Tetapi tanggungjawab ini bagi pelarian akan disebarkan ke bahu yang lebih banyak pada masa hadapan,” beliau menambah.

Rancangan itu dibuat selepas 1.3 juta orang, kebanyakannya melarikan diri dari peperangan di Syria dan Iraq, mencari perlindungan di Eropah pada tahun 2015. Sistem pengungsian EU runtuh, pusat-pusat penerimaan dilumpuhkan di Greece dan Itali, dan negara-negara lebih jauh ke utara membina halangan untuk menghalang orang memasuki.

Walau bagaimanapun, sedikit yang mengakui bahawa mereka gembira dengan tindak balas dasar baharu terhadap salah satu krisis politik terbesar Eropah, dan malah ahli-ahli undang-undang yang merangka sebahagian daripada peraturan-peraturan baharu enggan menyokong pakej reformasi keseluruhan.

“Saya tidak akan membuka botol syampanye selepas ini,” ahli parlimen Belanda Sophie i’nt Veld, yang merangka kedudukan dewan berkaitan syarat-syarat penerimaan pendatang, berkata kepada wartawan pada malam sebelum sidang pleno di Brussels.

Ahli parlimen Sweden Malin Bjork, yang bekerja pada penyusunan semula pelarian, berkata bahawa pakatan itu tidak menjawab “mana-mana soalan yang ditetapkan untuk diselesaikan.”

Beliau berkata pakej reformasi “mengurangkan hak individu untuk mencari perlindungan” di Eropah kerana ia akan berasaskan rancangan yang beberapa negara EU sudah ada untuk memproses pendatang di luar negara. Itali telah menandatangani perjanjian sedemikian dengan Albania. Kumpulan Kiri Bjork mengundi menentang pakatan itu.

Peraturan-peraturan baharu termasuk langkah-langkah kontroversi: imej muka dan cap jari boleh diambil daripada kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas, dan orang boleh ditahan semasa pemerosotan. Penghantaran pantas boleh digunakan terhadap mereka yang tidak dibenarkan kekal.

Di sebelah lain daftar, negara-negara boleh diwajibkan untuk membantu rakan-rakan EU mereka dengan menawarkan untuk menampung orang-orang yang layak mendapat perlindungan atau, jika gagal, membayar kos penginapan mereka di tempat lain.

Kumpulan hak asasi manusia dan kumpulan kemanusiaan kebanyakannya mengutuk pakej reformasi.

Dalam kenyataan bersama, 22 kumpulan amal termasuk Jawatankuasa Penyelamatan Antarabangsa dan Oxfam, berkata pakatan itu “meninggalkan kelemahan dalam pendekatan Eropah terhadap dasar dan migrasi, dan gagal menawarkan penyelesaian mampan bagi orang yang mencari perlindungan di sempadan Eropah.”

Walau bagaimanapun, mereka menyatakan bahawa sebahagian daripada pembaikpulihan yang mengawal penyusunan semula pendatang ke Eropah dari luar blok “menawarkan sinar harapan bagi banyak pelarian di seluruh dunia.”

Eve Geddie dari Amnesty Antarabangsa menggambarkannya sebagai “kegagalan menunjukkan kepimpinan global.”

“Bagi orang yang melarikan diri dari konflik, zalim, atau ketidakstabilan ekonomi, pembaikpulihan ini bermakna perlindungan yang kurang dan risiko lebih tinggi menghadapi pelanggaran hak asasi manusia di seluruh Eropah – termasuk dorongan haram dan keganasan, tahanan sewenang-wenang, dan penguatkuasaan diskriminasi,” katanya.

Parti-parti arus perdana mahu mencapai persetujuan mengenai pakatan sebelum pilihan raya Eropah pada 6-9 Jun. Migrasi dijangka menjadi isu kempen, dan mereka percaya pembaikpulihan itu menangani kebimbangan mengenai isu yang konsisten menjadi pemenang undi bagi parti-parti kanan jauh.

Dalam kenyataan di X, Beata Szydlo, ahli Parlimen Kebangsaan dan Keadilan Poland dan bekas perdana menteri, mengutuk pakatan itu pada hari Rabu.

“Dasar migrasi EU adalah salah dan perlu diubah. Tetapi anda tidak boleh memadamkan api dengan menambah lebih minyak ke dalamnya,” katanya.

Protes mengenai pendatang di Eropah kebanyakannya tertumpu pada minoriti kecil orang yang memasuki negara itu dengan bot tidak selamat atau menyeberangi sempadan Eropah dengan jalan kaki. Jutaan memasuki secara sah setiap tahun. Kurang daripada 10% tinggal secara haram di Eropah, dan kebanyakan daripada mereka memasuki dengan kebenaran tetapi enggan meninggalkan apabila visa mereka tamat.

Isu utama, sebaik sahaja peraturan sepenuhnya disokong, adalah sama ada negara-negara ahli akan sepenuhnya melaksanakannya, dan sama ada Suruhanjaya Eropah, badan eksekutif EU, akan menguatkuasakan peraturan apabila ia memilih untuk tidak berbuat demikian untuk mengelakkan memperburuk krisis politik dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.