Ahli Parlimen Iran mengisytiharkan Tehran telah memperoleh bom nuklear

(SeaPRwire) –   Selepas ketua agensi pengawasan nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran bahawa Iran mempunyai cukup uranium untuk menghasilkan “beberapa” bom nuklear, seorang ahli parlimen Iran yang berapi-api mengisytiharkan pada hari Jumaat bahawa Republik Islam Iran mempunyai senjata nuklear.

“Pada pendapat saya, kami telah mencapai senjata nuklear, tetapi kami tidak mengumumkannya. Ia bermakna dasar kami adalah untuk mempunyai bom nuklear, tetapi dasar kami yang diisytiharkan kini berada dalam rangka kerja JCPOA,” kata Ahmad Bakhshayesh Ardestani kepada laman web Rouydad 24 yang berpangkalan di Iran pada hari Jumaat, mengikut artikel yang diterbitkan oleh di London.

JCPOA ialah singkatan untuk Rancangan Tindakan Komprehensif Bersama, nama rasmi untuk perjanjian nuklear Iran. Presiden Trump pada tahun 2018 kerana, pihak pentadbirannya mendakwa, persetujuan itu tidak menghentikan usaha Iran untuk membina senjata nuklear.

JCPOA memberikan bantuan ekonomi besar-besaran kepada Iran bertukar dengan jaminan ia tidak akan, dalam tempoh masa terhad, membina senjata nuklear.

Ardestani, yang dipilih semula ke parlimen separa Iran pada bulan Mac, menambah, “Sebabnya ialah apabila negara mahu menentang yang lain, keupayaan mereka mesti serasi, dan keserasian Iran dengan Amerika Syarikat dan Israel bermakna Iran mesti mempunyai senjata nuklear,”

Ahli parlimen Iran itu menyatakan, “Dalam iklim di mana Rusia telah menyerang Ukraine dan Israel telah menyerang Gaza, dan Iran adalah penyokong kuat Barisan Perlawanan, adalah semula jadi bagi sistem pengurungan untuk memerlukan bahawa Iran mempunyai bom nuklear. Walau bagaimanapun, sama ada Iran mengisytiharkannya adalah perkara lain.” Digital menghantar soalan akhbar kepada Kementerian Luar Negeri Iran di Tehran dan misinya di PBB di New York.

Pakar mengenai program senjata nuklear haram Iran memberi amaran tentang komen yang kelihatan spekulatif yang dibuat oleh Ardestani. Jason Brodsky, pengarah dasar United Against a Nuclear Iran yang berpangkalan di Amerika Syarikat, berkata kepada Digital bahawa “Ardestani hanyalah seorang ahli parlimen, dan beliau tidak berada dalam lingkaran inti pembuatan keputusan nuklear rejim, jadi walaupun komen beliau menarik, saya fikir mereka perlu dinilai dengan betul mengikut akses dan kedudukannya.”

Hanya dua hari sebelum pengumuman Ardestani, presiden Majlis Hubungan Luar Strategik Iran, Kamal Kharrazi, berkata kepada Al-Jazeera Network Qatar, “Saya mengumumkan dua tahun lalu, dalam temu bual dengan TV Al-Jazeera, bahawa Iran mempunyai keupayaan penyerapan dan kebolehan untuk menghasilkan bom nuklear. Iran masih mempunyai kebolehan itu, tetapi kami belum membuat keputusan untuk menghasilkan bom nuklear. Walau bagaimanapun, jika kepentingan Iran terancam dengan cara ini, kami mungkin mengubah doktrin ini. Pegawai tentera Iran telah mengumumkan bahawa jika kemudahan nuklear kami akan diserang, kami mungkin mengubah doktrin tentera kami, berhubung dengan kemudahan nuklear.” Institut Media Timur Tengah yang berpangkasan di Amerika Syarikat temu bual Kharrazi pada 8 Mei.

Brodsky berkata, “Komentar Kharrazi adalah sebahagian daripada korus ancaman yang semakin kuat daripada pegawai Iran bahawa mereka akan mengubah doktrin nuklear jika Israel menyerang mereka. Keadaan terkini program nuklear Iran memberikan keistimewaan kepada mereka untuk membuat ancaman ini kerana mereka berharap untuk menghalang pembuat dasar Barat daripada melancarkan kempen tekanan terhadap Tehran.”

Pecritik dasar kerajaan Biden terhadap Iran mendakwa sasaran program nuklear Iran telah mengakibatkan kegagalan. Rejim negara itu – penaja antarabangsa keganasan yang terburuk di dunia – bergerak pada kadar yang menakjubkan untuk menjamin senjata nuklear beroperasi.

Lonceng keselamatan nuklear berbunyi di Eropah mengenai program atom haram Iran. Digital mendapat laporan agensi perisikan bulanan April untuk negeri yang paling padat penduduknya di Jerman, Nordrhein-Westfalen.

Laporan perisikan Jerman itu menyatakan, “Usaha pengadaan berterusan Republik Islam Iran di Jerman untuk program ‘nuklear dan misil’ mereka terus berlanjut” untuk program “nuklear dan misil” mereka. Pakar Jerman itu menambah “aktiviti berkaitan penyebaran oleh Iran untuk mengelak sanksi sedia ada untuk program nuklear dan misil Iran masih boleh diduga.” Seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat sebelum ini memberitahu Digital, “Seperti yang disampaikan presiden dan setiausaha, Amerika Syarikat akan memastikan Iran tidak akan pernah mendapat senjata nuklear, satu cara atau lain. Kami terus menggunakan pelbagai alat untuk mencapai matlamat itu, dan semua pilihan masih terbuka.”

David Wurmser, bekas penasihat kanan untuk isu bukan penyebaran dan strategi Timur Tengah kepada Timbalan Presiden Dick Cheney, berkata kepada Digital, “Jarak dari di mana Iran didakwa berada ke peranti yang boleh dilancarkan masih jauh, dengan syarat maklumat yang kami miliki dalam operasi kami betul. Dan itu adalah proviso yang sangat besar. Kami tahu bahawa orang Korea Utara telah berinteraksi dengan Iran, dan kami tahu hubungan dengan Korea Utara berlanjutan selama bertahun-tahun.”

Negara komunis Korea Utara sebelum ini membantu Syria membina reaktor nuklear haramnya. Tentera udara Israel menghancurkannya pada tahun 2007.

Wurmser memberi amaran, “Sejak perisikan umumnya tidak lengkap dan secara semula jadi cuba mendedahkan apa yang diberikan untuk menjadi opak dengan banyak tersembunyi, kita perlu menganggap kejutan. Saya sedar dalam perang Iraq kita membayangkan ada lebih daripada yang sebenarnya – dan ada lebih daripada yang difahami secara meluas – tetapi Iraq sebenarnya kes yang sangat jarang. Program Pakistan, Rusia, China, India, dan bahkan Afrika Selatan semuanya lebih maju daripada yang dijangka apabila mereka didedahkan. Untuk itu juga, kesnya sama dengan Libya.”

Pakar bukan penyebaran itu menyatakan, “Jadi, secara seimbang, saya meragui Iran belum mempunyai senjata nuklear, tetapi saya juga meragui bahawa program itu dalam keadaan stabil, bahkan keadaan stabil mengenai penganjuran. Saya fikir Iran terus maju dan mempunyai niat untuk pergi sejauh mana. Jadi masa untuk ini masih ada, tetapi ia pendek dan cepat berakhir. Dan tentu sahaja, akibat bom Iran adalah bencana bagi rantau ini, untuk kemandirian Israel, dan untuk status kuasa Amerika Syarikat di dunia.”

Penggertakan pedang terkini mengenai program senjata nuklear Iran oleh pegawai dan ahli parlimen rejim itu bertepatan dengan kenyataan Ketua Rafael Grossi pada 8 Mei bahawa agensinya “bekerja sangat keras dengan [Iran] untuk mencegah [penganjuran] daripada berlaku.”

menulis ini menunjukkan “bahawa Iran sudah mendapat atau hampir mendapat keupayaan untuk memperoleh senjata nuklear.” Kementerian Luar Negeri AS tidak segera menjawab soalan akhbar Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.