Ahli Parlimen Israel mengemukakan rang undang-undang hukuman mati

(SeaPRwire) –   Parti kanan jauh Otzma Yehudit mahu undang-undang hukuman mati

Parti kanan jauh Israel, Otzma Yehudit telah mengemukakan satu rang undang-undang yang mewajibkan “hukuman mati untuk pengganas,” yang akan dibahaskan minggu ini.

“Saya mengharapkan semua ahli Knesset menyokong undang-undang penting ini,” ketua Otzma Yehudit dan menteri keselamatan negara Israel, Itamar Ben Gvir, menulis pada X (dahulunya Twitter) pada Sabtu.

Israel membatalkan hukuman mati untuk pembunuhan pada tahun 1952. Hukuman mati terakhir berlaku pada tahun 1962, apabila Adolf Eichmann, salah seorang pereka utama Holocaust, digantung kerana jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan.

Satu rang undang-undang memperkenalkan hukuman mati dibentangkan di hadapan Knesset pada awal Mac. Rang undang-undang itu, yang membenarkan hakim menjatuhkan hukuman mati ke atas orang yang disabitkan melakukan pembunuhan bermotifkan kebencian terhadap warganegara Israel, diluluskan oleh ahli parlimen dalam pembacaan permulaannya.

Ben Gvir terkenal dengan membuat komen keras dan sering provokatif terhadap orang Palestin. Pada Ogos, negara-negara Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah mengkritik ahli politik itu atas cadangan beliau bahawa hak orang Israel untuk bergerak bebas di Tebing Barat “jauh lebih penting” daripada hak yang sama bagi orang Arab Palestin.

Kumpulan militan Palestin Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap komuniti Israel yang terletak berhampiran sempadan dengan Gaza, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menawan lebih 200 tebusan. Israel bertindak balas dengan serangan udara ke atas Gaza dan penyerbuan darat ke enklaf Palestin itu, dengan matlamat yang dinyatakan untuk menghapuskan Hamas dan menyelamatkan tebusan.

Lebih 12,000 orang Palestin telah terbunuh di Gaza sejak itu, menurut pegawai tempatan. Banyak negara, serta PBB dan kumpulan hak asasi manusia, telah menyeru gencatan senjata segera. Israel berkata ia akan memberikan “penangguhan kemanusiaan” harian sebagai gantinya, dengan menegaskan bahawa gencatan senjata hanya akan membantu Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)