Ahli Parlimen Korea Selatan Cedera Dalam Serangan Beberapa Minggu Selepas Pemimpin Pembangkang Ditali

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik parti pemerintah telah diberi rawatan kerana luka robek di sebuah hospital di Seoul selepas diserang pada Khamis oleh seorang lelaki yang tidak dikenali yang memukul kepalanya dengan objek seperti batu, kata polis dan pegawai bomba Korea Selatan.

Seorang pegawai polis di daerah Apgujeong, Seoul, berkata seorang suspek telah ditangkap di tapak serangan terhadap di selatan Seoul.

Serangan itu, yang berlaku beberapa minggu selepas seorang lelaki menikam ketua pembangkang Lee Jae-myung di leher di bandar Busan selatan, menimbulkan kebimbangan lanjut tentang politik yang sangat berpolarisasi di negara itu.

Media Korea Selatan, dengan merujuk kepada para penolong Bae, berkata suspek itu menghampiri dan bertanya sama ada beliau benar-benar ahli politik itu sebelum memukulnya dengan apa yang kelihatan seperti batu. Panggilan ke pejabat Bae tidak segera dijawab.

Bae, bekas pembawa berita televisyen, dipilih pada tahun 2020 dan dianggap sebagai rakan rapat yang boleh dipercayai Presiden Yoon Suk Yeol.

Park Sukh Que, pakar neurosurgeon di Hospital Universiti Soonchunhyang Seoul, berkata Bae mengalami kecederaan ringan kepala, termasuk luka goresan dan luka robek, dan dirawat di hospital dalam keadaan stabil.

Daya serangan itu menyebabkan Bae jatuh di belakang kepalanya, tetapi tiada tanda kepala terguncang atau pendarahan dalaman, kata Park pada sidang akhbar.

“Untunglah pendarahan tidak terlalu serius,” kata Park. “Dia mengalami sakit kepala dan menunjukkan sedikit kegelisahan selepas digoncang oleh serangan itu.”

Lelaki yang menyerang ketua pembangkang Lee telah memberitahu penyiasat selepas ditangkap bahawa beliau mahu membunuhnya untuk mencegah beliau menjadi presiden masa depan. Lee telah dibenarkan keluar dari hospital selepas lapan hari rawatan.

“Lukaku sakit lagi selepas insiden tak masuk akal ini,” kata Lee mengenai serangan terhadap Bae, menggambarkannya sebagai tindakan “kebencian” yang tidak boleh diterima.

“Perlu ada tindak balas yang menyeluruh dan muktamad. Kami berdoa untuk pemulihan segera ahli politik Bae dan hati kami bersama keluarganya,” kata Lee dalam kenyataan.

Han Dong-hoon, ketua Parti Kuasa Rakyat pemerintah, meminta siasatan menyeluruh dan agar penyerang itu “dikenakan hukuman keras.”

Thae Yong Ho, ahli politik lain dari Parti Kuasa Rakyat, menggambarkan serangan itu sebagai “cabaran serius” kepada demokrasi Korea Selatan.

“Politik kebencian, kemarahan dan keganasan mesti dihentikan,” kata Thae, bekas diplomat Korea Utara yang melarikan diri ke Korea Selatan pada tahun 2016, dalam pos Facebook.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.