Ahli Parlimen Latvia disiasak sebagai mata-mata Rusia yang mungkin oleh Parlimen Eropah

(SeaPRwire) –   Parlimen Eropah telah membuka siasatan ke atas laporan berita bahawa ahli Parlimen Latvia, Tatjana Ždanoka, telah menjadi ejen untuk Rusia selama beberapa tahun, pegawai-pegawai berkata Selasa.

Presiden badan perundangan Kesatuan Eropah, Roberta Metsola, “mengambil tuduhan ini dengan serius,” katanya dalam kenyataan. Metsola meminta jawatankuasa parlimen yang menangani kod tingkah laku untuk ahli-ahli parlimen Eropah untuk menangani kes ini.

Laman-laman berita Rusia, Nordik dan Baltik melaporkan Isnin bahawa Ždanoka telah menjadi ejen untuk Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia, atau FSB, sejak sekurang-kurangnya 2004.

Berikutan siasatan bersama, laman berita bebas Rusia The Insider, rakannya Latvia Re:Baltica, portal berita Estonia Delfi, dan akhbar Sweden Expressen menerbitkan beberapa e-mel yang mereka kata telah bocor menunjukkan interaksinya dengan pengendalinya.

Expressen mendakwa bahawa Ždanoka “menyebarkan propaganda tentang dakwaan pelanggaran hak orang Rusia di Baltik dan menghujah untuk dasar pro-Kremlin. Di Parlimen Eropah, beliau telah enggan mengutuk serangan Rusia ke atas Ukraine.”

Metsola juga merancang untuk membincangkan kes ini dengan pemimpin kumpulan politik di parlimen pada Rabu.

Parlimen enggan memberi komen lanjut mengenai isu ini dan merujuk pertanyaan lanjut kepada pihak berkuasa Latvia.

Latvia, sebuah negara Baltik berjumlah 1.9 juta orang, dan jirannya Estonia juga menjadi rumah kepada minoriti etnik Rusia yang besar kira-kira 25% daripada populasi disebabkan oleh masa lalu mereka sebagai sebahagian daripada Kesatuan Soviet.

Latvia dan Estonia telah mengutuk keras , memperkukuh pertahanan di sempadan mereka dengan Rusia.

Ždanoka tidak segera menjawab soalan-soalan yang dihantar melalui e-mel oleh Associated Press mengenai tuduhan terhadapnya. Wakilnya, Zhanna Karelina, memberitahu portal berita Latvia Delfi pada Selasa bahawa Ždanoka kini berunding dengan peguam mengenai kemungkinan menyaman empat laman berita tersebut.

Diletakkan pada laman web Parlimen Eropah, resume Ždanoka, berusia 74 tahun, menyenaraikannya sebagai presiden Aliansi Pembicara Rusia Eropah, sebuah pertubuhan bukan kerajaan, sejak 2007.

Di Riga, perkhidmatan keselamatan Latvia, VDD, berkata ia merancang untuk menyiasat kerjasama didakwa Ždanoka dengan perisikan dan perkhidmatan keselamatan Rusia.

“Sehingga 2016 rangka kerja perundangan Latvia tidak menetapkan tanggungjawab jenayah untuk bantuan kepada negara asing atau organisasi asing yang ditujukan terhadap Republik Latvia.”

“Oleh itu, ‘ia tidak mungkin memanggil seseorang ke tanggungjawab jenayah untuk aktiviti sedemikian’ di Latvia, agensi itu berkata, dengan menambah bahawa ‘status Ždanoka sebagai timbalan Parlimen Eropah dan kekebalan undang-undang yang dijamin oleh statusnya, merupakan aspek penting yang menyumbang kepada aktivitinya untuk menyokong kepentingan geopolitik Rusia.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memanggil tuduhan terhadap Ždanoka sebagai “memburu penyihir”.

“Adakah anda ingat terdapat McCarthyism di Amerika Syarikat? Berapa banyak orang yang ditangkap dan dipenjara atas tuduhan berhubung dengan komunis atau KGB? Ini sama,” kata Peskov. “Kami sangat mengutuk ini. Tentu sahaja, ia tidak mematuhi cara apa pun dengan apa yang dipanggil ideal demokrasi dalam tafsiran yang mendominasi kini di Eropah.”

Anak perempuan Peskov Elizaveta Peskova bekerja sebagai intern di Parlimen Eropah selama enam bulan pada 2018-2019, menimbulkan persoalan keselamatan di kalangan beberapa ahli parlimen. Pegawai-pegawai berkata ketika itu beliau hanya mempunyai akses ke fail awam.

Di bawah peraturan perhimpunan, ahli-ahli “hendaklah bebas dan bebas” dan mereka juga “hendaklah mengundi secara peribadi dan peribadi. Mereka tidak akan terikat oleh sebarang arahan dan tidak akan menerima mandat mengikat.”

Kod tingkah laku, yang bukan mengikat, memerlukan supaya ahli-ahli parlimen “bertindak semata-mata bagi kepentingan awam dan melaksanakan kerja mereka dengan ketidakberpihakan, integriti, ketelusan, ketekunan, kejujuran, pertanggungjawaban dan menghormati maruah dan reputasi Parlimen Eropah.”

Ahli-ahli perundangan juga berkewajipan untuk menyampaikan pengisytiharan butiran peribadi mereka yang terperinci kepada parlimen dan pengisytiharan berasingan apabila mereka sedar bahawa mereka mungkin mempunyai konflik kepentingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.