Ahli Parlimen Poland mengundi untuk teruskan usaha untuk membatalkan larangan pengguguran yang hampir menyeluruh

(SeaPRwire) –   WARSAW, Poland (AP) – Ahli parlimen telah mengundi Jumaat untuk terus bekerja dengan cadangan untuk mengangkat larangan hampir keseluruhan terhadap abortus, isu yang kontroversi di negara itu yang secara tradisinya beragama Katolik Roman dan mempunyai salah satu undang-undang yang paling ketat di Eropah.

Ahli-ahli Dewan Rakyat, Dewan rendah parlimen, mengundi untuk bekerja dengan empat bil yang berbeza. Dua daripadanya mencadangkan membenarkan abortus sehingga minggu ke-12 kehamilan, selari dengan piawaian Eropah.

Parti pusat Tusk sedang berusaha untuk mengubah undang-undang untuk membenarkan wanita menghentikan kehamilan sehingga minggu ke-12 kehamilan. Tusk memenangi pejabat tahun lepas selepas pilihan raya di mana orang muda dan wanita keluar dalam bilangan besar di tengah-tengah kadar pengundian tertinggi sebanyak hampir 75%. Pemerhati politik mengatakan pengundi telah digerakkan selepas undang-undang abortus telah diketatkan di bawah kerajaan kanan sebelumnya.

Tusk berkata beliau percaya Poland masih mungkin mempunyai jalan yang panjang untuk melonggarkan undang-undang itu, tetapi menyambut undi Jumaat sebagai langkah dalam arah yang betul ke arah pertahanan “hak asasi wanita yang asas”. Beliau berkata beliau percaya negara itu akhirnya akan berakhir dengan undang-undang yang memberi wanita perasaan bahawa mereka “bukan objek serangan, keringanan atau tidak menghormati”.

Tusk disokong dalam isu ini oleh Kiri, ahli koalisi tiga parti beliau. Walau bagaimanapun, rakan koalisi ketiga, Jalan Ketiga yang lebih konservatif, menyokong had ke atas hak abortus, dan isu ini menjadi sumber ketegangan dalam kerajaan.

Penyokong hak abortus berkata keputusan untuk terus bekerja pada bil, dan bukan menolaknya sepenuhnya, adalah langkah dalam arah yang betul, walaupun mereka juga tidak menjangkakan perubahan sebenar dalam undang-undang datang segera.

Kinga Jelińska, seorang aktivis yang membantu menyediakan abortus dengan kumpulan Women Help Women, menggambarkan dirinya “sederhana puas hati” kerana beliau “realistik” tentang prospek perubahan.

Women’s Strike, organisasi Poland yang memimpin protes jalanan besar-besaran ketika hak abortus diketatkan, menyambut kerana ini kali pertama sejak 1996 bil yang melonggarkan akses undang-undang kepada abortus di Poland tidak ditolak dalam undian awal.

Kumpulan itu menyambut kerana 27 ahli suruhanjaya yang dicipta untuk bekerja pada empat bil akan diketuai oleh Dorota Łoboda, ahli parlimen yang dahulunya aktivis Women’s Strike.

Mana-mana bil melonggarkan kemungkinannya akan dibatalkan oleh Presiden Andrzej Duda, yang akan kekal dalam pejabat sehingga musim panas 2025.

Duda adalah seorang konservatif yang bulan lepas membatalkan satu bil yang membuat ubat esok pagi tersedia bebas kepada wanita dan gadis 15 tahun ke atas. Ia bukan ubat abortus tetapi kontrasepsi kecemasan.

Lawan abortus juga digerakkan di negara Kesatuan Eropah yang lama dianggap mempunyai iman Katolik sebagai asas identiti kebangsaan, tetapi juga dalam proses penghapusan agama yang pesat.

Gereja menyeru umatnya supaya menjadikan Ahad hari doa “dalam pertahanan kehidupan yang dikandung”. Satu demonstrasi anti-abortus yang dipanggil March of Life juga dirancang di pusat bandar Warsaw pada hari itu.

Pada masa ini, abortus hanya dibenarkan dalam kes-kes rogol, inses atau jika nyawa atau kesihatan wanita terancam. Penyokong hak reproduktif mengatakan bahawa walaupun dalam kes-kes sedemikian, doktor dan hospital menolak wanita, kerana takut akibat undang-undang terhadap diri mereka atau kerana objeksi moral mereka. Menurut statistik Kementerian Kesihatan, hanya 161 abortus dilakukan di hospital Poland pada 2022.

Realitinya banyak wanita Poland sedang menjalani abortus, kerap dengan ubat yang dihantar dari luar negara. Penyokong hak reproduktif menganggarkan kira-kira 120,000 abortus dilakukan setiap tahun oleh wanita yang tinggal di Poland.

Ia bukan kesalahan bagi seorang wanita untuk melakukan abortus sendiri, hanya membantu seorang wanita adalah kesalahan.

Salah satu empat bil yang kini akan diteruskan kerja ialah cadangan dari Kiri yang akan mendekriminalisasikan membantu seorang wanita menjalani abortus, kini kesalahan yang boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun.

Cadangan keempat, diperkenalkan oleh Jalan Ketiga, akan mengekalkan larangan dalam kebanyakan kes tetapi membenarkan abortus dalam kes-kes cacat fetal – hak yang dimansuhkan oleh keputusan mahkamah 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.