Ahli Parlimen Sri Lanka Hadapi Balasan Keras Terhadap Rang Undang-Undang Keselamatan Internet Kontroversi

(SeaPRwire) –   pada Selasa memulakan perbahasan mengenai kontroversi rang undang-undang keselamatan internet yang dikritik oleh politik pembangkang, wartawan dan kumpulan hak sebagai langkah kerajaan untuk menyekat kebebasan bersuara.

Menteri Keselamatan Awam Tiran Alles memperkenalkan rang undang-undang di Parlimen, menyatakan ia cuba menangani masalah berkaitan penipuan dalam talian, penyalahgunaan dan kenyataan palsu yang mengancam dan kestabilan.

Beliau berkata undang-undang adalah perlu untuk menangani kesalahan yang dilakukan secara dalam talian, dengan menyatakan tahun lalu lebih 8,000 aduan sedemikian telah difailkan dengan polis berkaitan penyalahgunaan seksual, penipuan kewangan, gangguan siber, pencurian data dan kesalahan lain.

Walau bagaimanapun, media, internet dan kumpulan hak awam berkata rang undang-undang akan mempunyai “kesan menakutkan terhadap kebebasan bersuara”, kerana beberapa peruntukan akan berfungsi untuk menggugat hak asasi manusia dan kebebasan bersuara. Kumpulan-kumpulan itu telah menuntut supaya kerajaan menarik balik rang undang-undang itu.

Ahli parlimen dijangka akan mengundi rang undang-undang pada hari Rabu.

Rang undang-undang bertujuan untuk menubuhkan suruhanjaya keselamatan dalam talian dengan “kuasa meluas untuk menyekat kebebasan bersuara” yang boleh mengarahkan pengguna, pembekal perkhidmatan dan orang lain untuk “menanggalkan kandungan dan menyekat capaian ke akaun atas dasar yang sangat kabur dan terlalu meluas,” kata Article 19, sebuah pengawal hak, dan 50 kumpulan lain.

Ahli parlimen pembangkang Rauff Hakeem berkata kerajaan cuba menyekat kebebasan bersuara di Sri Lanka, dengan menambah bahawa “suasana yang sangat menindas akan dicipta.”

“Ini adalah manifestasi kerajaan yang cuba merobohkan lagi beberapa jaminan kebebasan bersuara yang tinggal di negara ini dan untuk memusnahkan demokrasi,” kata Hakeem.

Alles menolak tuduhan itu, dengan menyatakan rang undang-undang tidak dirangka dengan niat mengganggu media atau lawan politik.

Perbahasan mengenai rang undang-undang itu datang ketika Sri Lanka berjuang untuk bangkit daripada krisis ekonomi terburuknya, yang menimpa negara itu dua tahun lalu. Negara itu mengisytiharkan muflis pada April 2022 dengan hutang lebih $83 bilion, lebih separuh daripadanya kepada pemberi pinjaman asing.

Krisis itu menyebabkan kekurangan makanan, bahan api dan keperluan asas yang teruk. Protes awam yang keras menyebabkan pemecatan bekas Presiden Gotabaya Rajapaksa. IMF bersetuju pada Mac lalu untuk pakej penyelamatan $2.9 bilion.

Di bawah Presiden baharu Ranil Wickremesinghe, kekurangan makanan, bahan api dan ubat-ubatan yang teruk telah banyak berkurang dalam setahun kebelakangan ini dan pihak berkuasa telah memulihkan bekalan elektrik. Tetapi ketidakpuasan awam telah berkembang terhadap usaha kerajaan untuk meningkatkan hasil dengan menaikkan bil elektrik dan mengenakan cukai baru yang berat ke atas profesional dan perniagaan.

Media dan kumpulan hak awam menuduh kerajaan cuba memperkenalkan undang-undang lebih menindas dalam usaha untuk “menindas hak awam untuk bersuara sebagai usaha sempit dengan tujuan memenangi pilihan raya akan datang dengan apa cara sekalipun.”

Pilihan raya presiden dan parlimen Sri Lanka dijangka akan diadakan kemudian tahun ini atau awal tahun depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.