Ahli Parlimen Turki yang mengalami serangan jantung selepas berkata Israel akan menghadapi ‘kemarahan Tuhan’ telah meninggal dunia

(SeaPRwire) –   Seorang ahli parlimen Turki, yang mengalami serangan jantung di dewan parlimen selepas memberikan ucapan yang menyatakan Israel tidak akan dapat lari dari murka Tuhan kerana tindakannya, telah meninggal dunia.

Hasan Bitmez, 53, ahli parlimen dari parti Islamis Saadet Partisi, atau meninggal dunia pada Khamis di Hospital Bandaraya Ankara, Menteri Kesihatan Fahrettin Koca mengumumkan. Kematian itu berlaku beberapa hari selepas Bitmez rebah di Dewan Rakyat Turki pada Selasa sebaik sahaja mengkritik dasar kerajaan Turki berhubung peperangan Israel-Hamas.

Dalam versi terjemahan ucapannya pada Selasa, Bitmez berkata: “Walaupun sejarah terdiam, kebenaran tidak akan terdiam. Mereka fikir jika mereka bebaskan kami, tidak akan ada masalah. Walau bagaimanapun, jika anda bebaskan kami, anda tidak akan dapat lari dari siksaan nurani. Walaupun anda lari dari siksaan sejarah, anda tidak akan dapat lari dari murka Tuhan.”

Kemudian dia berpaling dan pengsan, menghantam lantai yang kelihatan bermarmer, memandukan rakan-rakan ahli parlimen di dewan itu membantunya. Bitmez kemudiannya dibawa ke hospital dalam keadaan “sangat serius dan kritikal”. Dia kemudiannya meninggal dunia.

Upacara kecil diadakan untuk Bitmez di kawasan bangunan parlimen pada Khamis. Bendera Palestin kecil dipasang pada peti matinya bersama-sama bendera Turki.

Parti Kebahagiaan Bitmez menyertai pakatan pembangkang yang gagal menjatuhkan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dalam pilihan raya presiden Mei.

Pada Selasa, ahli parlimen itu berulang kali mengkritik Kementerian Luar Negeri Turki dan Israel. Selain itu, pada Selasa, Bitmez menuduh Parti Keadilan dan Pembangunan (secara rasmi disingkatkan sebagai Parti AK atau AKP) Erdogan terus terlibat dalam perdagangan dengan Israel.

Semasa ucapannya, dia dilihat memegang tanda yang membaca “Pembunuh Israel, Kolaborator AKP”.

Dia mengakhiri ulasannya dengan membaca dari sebuah sajak yang berakhir dengan rujukan kepada “murka Tuhan”.

BBC melaporkan bahawa Bitmez diberi bantuan pertama selepas rebah, yang sebelum dia dibawa ke hospital.

Menurut laporan itu, Bitmez adalah seorang diabetik dan mempunyai dua stent jantung.

‘ Greg Wehner dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.