Ahli Parlimen UK ‘dipengaruhi’ untuk memberikan nombor peribadi rakan sekerja dalam skim penipuan seks melalui mesej melalui media sosial

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen British yang mungkin ditarget dalam skim sexting disarankan Jumaat untuk melaporkan kepada polis, selepas seorang Ahli Parlimen Kanan Konservatif mengakui mendedahkan nombor telefon peribadi beberapa rakan sekerjanya kepada individu tidak dikenali yang mempunyai bahan “kompromi” terhadapnya.

William Wragg, yang mengetuai Jawatankuasa Pentadbiran Awam dan Hal Ehwal Perlembagaan, memberitahu akhbar The Times of London bahawa beliau telah menyerahkan nombor telefon kepada seorang lelaki yang ditemuinya di aplikasi temu janji gay, selepas dia menghantar gambar peribadi dirinya.

Wragg, 36, memberitahu The Times bahawa lelaki itu mempunyai “perkara kompromi” terhadapnya dan dia “takut” dan “dipengaruhi” untuk memberikan nombor rakan sekerjanya kepada individu tidak dikenali yang ditemuinya di aplikasi temu janji gay Grindr.

“Saya memberikan beberapa nombor, bukan semuanya,” katanya. “Saya berbual dengan seorang lelaki di aplikasi dan kami bertukar gambar. Kami sepatutnya bertemu untuk minum, tetapi tidak jadi. Kemudian dia mula meminta nombor orang. Saya bimbang kerana dia mempunyai perkara terhadap saya. Dia memberikan saya nombor WhatsApp, yang tidak berfungsi sekarang. Saya telah menyakiti orang dengan menjadi lemah. Saya takut. Saya malu.”

Menteri Kewangan Gareth Davies menggesa mereka yang terlibat untuk melaporkan kepada polis.

“William Wragg dengan betul meminta maaf atas tindakan yang diambilnya, tetapi saya fikir jelas kepada sesiapa yang mendengar tentang situasi beliau berada, orang bertindak balas dengan cara yang berbeza,” katanya kepada Sky News.

Skim sexting penipuan madu ini telah digambarkan sebagai “memancing ikan paus,” yang menarget kumpulan tertentu. Ia melibatkan penipu yang berpura-pura menjadi pemberi yang dipercayai untuk mencuri maklumat peribadi atau sensitif.

Pendedahan Wragg datang selepas beberapa hari spekulasi, dibakar oleh artikel diterbitkan dalam Politico, bahawa beberapa ahli parlimen semasa dan bekas telah dihubungi oleh nombor tidak dikenali di WhatsApp, menyatakan pertemuan terdahulu dengan politikus, dalam usaha untuk memperoleh maklumat peribadi atau sensitif. Laporan itu menyatakan beberapa yang ditarget telah dihantar gambar bogel, dengan sekurang-kurangnya dua dilaporkan menghantar gambar diri mereka sendiri.

“Saya akan berkata kepada sesiapa yang menonton ini bahawa jika anda pernah merasa dalam kedudukan terkompromi, jika anda pernah , anda harus melaporkan kepada polis dengan serta-merta kerana ia adalah perkara yang sangat serius,” tambah Davies.

Polis Leicestershire di England tengah mengesahkan bahawa ia sedang menyiasat laporan komunikasi jahat selepas beberapa mesej tidak diminta dikirim kepada seorang Ahli Parlimen tempatan pada bulan lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.