Ahli politik Rusia menyokong keamanan di Ukraine bertekad untuk membentuk parti politik baru

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik Rusia menyeru keamanan di Ukraine menolak rayuan terhadap keputusan pegawai pilihan raya untuk tidak menerima pencalonannya untuk perlumbaan presiden negara itu yang Presiden Vladimir Putin hampir pasti akan menang.

Bekas ahli perundangan serantau Yekaterina Duntsova telah mempromosikan visinya tentang “Rusia yang manusiawi” yang “aman, mesra dan bersedia bekerjasama dengan semua orang atas asas hormat.”

Kawalan ketat yang semasa 24 tahun berkuasa membuat pemilihannya semula pada bulan Mac menjadi hampir pasti.

Pada hujung minggu lalu, Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Rusia enggan menerima pencalonan Duntsova oleh kumpulan penyokongnya, dengan menyebut kesilapan dalam dokumen, termasuk ejaan.

Pada Rabu, Mahkamah Agung Rusia menolak rayuan Duntsova terhadap keputusan suruhanjaya.

Selepas kalah rayuan, Duntsova berkata beliau akan mula bekerja untuk mewujudkan parti politiknya sendiri yang akan berdiri untuk “keamanan, kebebasan dan demokrasi.”

“Kita akan memenangi hak untuk hidup tanpa takut, bercakap bebas dan yakin tentang masa depan,” katanya di saluran mesej aplikasinya.

Duntsova telah meminta pemimpin parti politik liberal Yabloko untuk mencalonkannya sebagai calon, tetapi pengasasnya Grigory Yavlinsky menolak idea itu.

Beberapa parti telah menamakan calon mereka.

Parti Komunis Rusia, parti kedua terbesar di dewan rendah Parlimen, Dewan Negeri, telah mencalonkan ahli undang-undang veteran Nikolai Kharitonov. Komunis dan faksi-faksi lain di Dewan Negeri hanya mewakili pembangkang simbolik dan secara umumnya menyokong dasar Putin.

Parti Inisiatif Awam — yang tidak diwakili di Dewan Negeri — menyokong pencalonan calon bebas Boris Nadezhdin, yang telah bercakap terhadap tindakan Rusia di Ukraine.

Duntsova menyeru penyokongnya untuk membantu Nadezhdin mengumpul tandatangan untuk layak bertanding.

Putin bertanding sebagai bebas, dan ibu pejabat kempennya, bersama cawangan Parti Perpaduan Rusia yang memerintah dan gabungan politik bernama Barisan Rakyat, mula mengumpul tandatangan menyokong pencalonannya. Di bawah undang-undang Rusia, calon bebas perlu dicadangkan oleh sekurang-kurangnya 500 penyokong, dan juga perlu mengumpul sekurang-kurangnya 300,000 tandatangan dari 40 wilayah atau lebih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.