Ahli politik sayap kanan Poland membakar menorah dengan pemadam api

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik sayap kanan jauh di Poland menggunakan alat pemadam api pada Selasa dan memadamkan lilin pada menorah yang dinyalakan untuk perayaan Yahudi Hanukkah.

Semua parti politik utama dengan cepat mengutuk insiden yang dilakukan oleh Grzegorz Braun, dan menyatakan tidak akan ada toleransi untuk perkauman di Sejm, parlimen Poland.

Pengerusi parlimen, Szymon Holownia, memanggil tindakan itu “sangat skandal” dan mengeluarkannya dari perbincangan parlimen hari itu. Beliau mengatakan beliau akan melaporkannya kepada pendakwa.

“Poland adalah rumah kepada semua agama,” kata Holownia.

TVN24 menunjukkan rakaman Braun dengan pemadam api merah memadamkan api dan menyebabkan asap atau kabus mengisi kawasan itu. Perbincangan parlimen sementara ditangguhkan.

Perdana Menteri baru Donald Tusk memanggil insiden itu satu penghinaan dan menyatakan perkara sedemikian tidak sepatutnya berulang. Tusk telah dipilih pada Isnin dan memberikan ucapan pelantikan beliau kepada parlimen pada Selasa, dengan menjanjikan untuk menuntut agar dunia Barat terus memberikan bantuan.

Braun, seorang ahli Konfederasi pro-Rusia, dalam masa lalu telah secara palsu mendakwa wujudnya rancangan untuk menukarkan Poland menjadi “negara Yahudi”.

Selepas insiden, lilin-lilin itu dinyalakan semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.