Ahli sains Cina yang pertama menerbitkan urutan COVID dibenarkan kembali ke makmal selepas dikunci luar

(SeaPRwire) –   Ahli sains China pertama yang menerbitkan urutan COVID-19 dibenarkan kembali ke makmal selepas dikunci luar,

Zhang Yongzhen menulis dalam satu kenyataan dalam talian pada Rabu, hanya lepas tengah malam, bahawa pusat perubatan yang menganjurkan makmalnya telah “bersetuju sementara” untuk membenarkan beliau dan pasukannya kembali dan meneruskan penyelidikan mereka buat sementara waktu.

“Kini, ahli pasukan boleh memasuki dan meninggalkan makmal dengan bebas,” Zhang menulis dalam satu kenyataan di Weibo, platform media sosial China. Beliau menambah bahawa beliau sedang merundingkan satu pelan untuk memindahkan makmal dengan cara yang tidak mengganggu kerja pasukannya dengan Pusat Kesihatan Klinikal Awam Shanghai, yang menganjurkan makmal Zhang.

Zhang dan pasukannya tiba-tiba dimaklumkan bahawa mereka perlu meninggalkan makmal untuk kerja-kerja pembaikan pada Khamis, menetapkan pertikaian itu, katanya dalam satu kenyataan awal yang kemudian dipadamkan. Pada Ahad, Zhang memulakan protes duduk luar makmal selepas mendapati dirinya dikunci luar, tanda tekanan berterusan terhadap ahli sains China menjalankan penyelidikan mengenai virus.

Zhang duduk di luar di atas kad borong yang rata dalam hujan gerimis, dan ahli pasukannya membentangkan sepanduk yang membaca “Meneruskan semula kerja penyelidikan sains normal”, menunjukkan gambar yang dimuat naik di talian.

Dalam satu kenyataan dalam talian Isnin, Pusat Kesihatan Klinikal Awam Shanghai menyatakan bahawa makmal Zhang ditutup untuk “sebab-sebab keselamatan” semasa dibaiki. Ia menambah bahawa ia telah menyediakan ruang makmal alternatif untuk pasukan Zhang.

Tetapi Zhang menyahut pada hari yang sama bahawa pasukannya tidak ditawarkan pilihan alternatif sehingga selepas mereka dimaklumkan tentang pengusiran mereka, dan makmal yang ditawarkan tidak memenuhi piawaian keselamatan untuk menjalankan penyelidikan mereka.

Pertikaian Zhang dengan institusi tuan rumahnya adalah yang terkini dalam siri kemunduran, penurunan pangkat dan penyingkiran sejak ahli virologi itu menerbitkan urutan pada Januari 2020 tanpa kelulusan negara.

Beijing telah berusaha mengawal maklumat berkaitan virus itu sejak ia mula muncul. Siasatan Associated Press mendapati kerajaan membekukan usaha domestik dan antarabangsa untuk mengesannya dari minggu-minggu pertama wabak. Pada hari ini, makmal ditutup, kolaborasi hancur, saintis asing dipaksa keluar dan sesetengah penyelidik China dilarang meninggalkan negara.

Kesusahan Zhang bermula apabila beliau dan pasukannya memecahkan kod virus pada 5 Januari 2020, dan menulis notis dalaman memberi amaran kepada pihak berkuasa China mengenai kemungkinan penularannya – tetapi tidak membuat urutan awam. Pada hari seterusnya, makmal Zhang diarahkan ditutup sementara oleh pegawai kesihatan tertinggi China, dan Zhang dikenakan tekanan daripada pihak berkuasa.

Saintis asing segera mengetahui bahawa Zhang dan saintis China lain telah memecahkan kod virus dan menyeru China melepaskan urutan itu. Zhang menerbitkannya pada 11 Januari 2020, walaupun tiada kelulusan daripada pegawai kesihatan China.

Mengurutkan virus adalah kunci kepada pembangunan kit ujian, langkah kawalan penyakit. Virus akhirnya menyebar ke setiap penjuru dunia, memicu wabak yang mengganggu kehidupan dan perdagangan, meminta sekatan meluas dan membunuh jutaan orang.

Zhang dianugerahkan hadiah di luar negara mengiktiraf kerjanya. Tetapi pegawai kesihatan mengeluarkannya daripada jawatan di Pusat Kawalan Penyakit China dan melarangnya bekerjasama dengan sesetengah bekas rakannya, menghalang penyelidikannya.

Masih, Zhang mengekalkan sokongan daripada sesetengah dalam kerajaan. Walaupun sesetengah kenyataan dalam talian Zhang dipadamkan, protes duduknya dilaporkan secara meluas dalam media negara China yang dikawal kerajaan, menunjukkan perpecahan dalam kerajaan China bagaimana untuk menangani Zhang dan pasukannya.

“Terima kasih kepada pengikut saya dalam talian dan orang dari pelbagai lapisan masyarakat atas kebimbangan dan sokongan kuat anda selama beberapa hari yang lalu!” Zhang menulis dalam kenyataan Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.