Aktivis dan pelawak Amerika Syarikat ditemui ditikam hingga mati di Colombia selepas ditahan untuk tebusan

(SeaPRwire) –   May ditemui dengan lebih daripada dua belas luka tusukan dan dibuang di lereng selepas didakwa diculik dan dipegang tebusan

Tou Ger Xiong, 50, seorang lelaki Amerika Asia dari Woodbury telah berada di negara itu semasa cuti dan telah bertemu dengan seorang wanita yang telah dia hubungi melalui media sosial apabila dia diculik oleh kumpulan lelaki, mengikut laporan.

Xiong, yang dilahirkan di Laos dan menghabiskan empat tahun zaman kanak-kanaknya di kem pelarian di Thailand, memanggil kawan di Colombia pada jam 7 malam Ahad mengatakan lelaki itu menuntut $2,000 (8 juta Peso Colombia) wang tunai untuk pembebasannya, mengikut akhbar tempatan El Colombiano.

Dia juga memberitahu kawannya bahawa dia sedang diancam senjata api.

Sementara itu, ketika dia sedang ditahan, polis berkata seorang wanita sedang merosakkan apartmennya pada jam 4:40 petang tetapi apabila polis tiba di tapak kejadian, dia berjaya melarikan diri. Tidak jelas sama ada ini adalah wanita yang sama yang dia temui sebelumnya.

Tetapi sebelum apa-apa pembayaran dibuat, mayat Xiong dijumpai dalam air lereng dengan luka tusukan dan trauma keganasan, mengikut El Colombiano. Dia juga mempunyai lebam disebabkan jatuh yang kelihatan dari lebih 60 kaki. Polis menyiasat sama ada kumpulan itu memutuskan untuk membunuh Xiong kerana dia mungkin cuba melarikan diri daripada tahanan.

Eh Xiong, abang lelaki Tou, berkongsi beberapa butiran mengenai kematian kejam abangnya dengan Fox 9, mengatakan bahawa dia mengalami “trauma keganasan kepada kepala” dan bahawa penculiknya “melemparkannya ke atas jambatan.”

Abangnya berkata polis telah menangkap salah seorang penculik didakwa.

“Kami mempunyai keyakinan penuh dalam polis Colombia bahawa mereka akan mencari orang yang melakukan ini kepadanya, dan membawa mereka ke muka pengadilan,” kata Eh Xiong. “Daripada berkabung ke atas kehilangan nyawa beliau, kami mahu merayakan apa yang telah dilakukannya dan apa yang boleh dilakukannya untuk membantu masyarakat pada masa hadapan.”

Keluarga dan kawan-kawan Tou Ger Xiong memberitahu Fox 9 bahawa dia adalah jiwa dan roh parti dan berdedikasi untuk membuat perubahan positif kepada masyarakat.

Lulusan sains politik Carleton College ini mengabdikan hidupnya untuk menghubungkan budaya dan bercakap bagi mereka tanpa suara, keluarganya memberitahu Fox 9.

“Dia akan memandu dari sini ke Wisconsin ke Milwaukee ke Madison untuk membantu orang [di] kosnya sendiri,” kata Eh Xiong kepada KSTP. “Dia [buat] jenis perkara itu.”

Keluarganya kini dalam proses untuk mencipta yayasan atas namanya, di mana mereka berharap untuk menawarkan biasiswa dan bantuan kepada mereka yang memerlukan, dilaporkan Fox 9.

Tou Ger Xiong berasal dari keturunan Hmong, satu Di China, orang Hmong diklasifikasikan sebagai subkumpulan orang Miao.

Menurut laman web pelawak, bapanya berkhidmat dengan CIA dan keluarganya terpaksa melarikan diri dari Laos selepas pengambilalihan komunis pada tahun 1975. Dia adalah seorang pelawak, penterjemah, pembimbing motivasi dan pendidik. Dia memeluk budaya Hmong dengan mendidik penonton tentang asal-usulnya dan membantu mengasaskan kumpulan seperti Tindakan Komuniti Terhadap Rasisme dan Persatuan Hmong Amerika. Laman webnya menyatakan bahawa dia berkahwin.

Dia dinamakan felo Bush Foundation pada tahun 2019. Laman web yayasan menyatakan bahawa dia memperkuat suara masyarakatnya dan berkhidmat sebagai kuasa untuk perubahan.

Amerika Syarikat Senator Amy Klobuchar telah mengeluarkan kenyataan mengenai kematian Tou Ger Xiong.

“Ini adalah tragedi yang menyayat hati,” kata Klobuchar, mengikut Fox 9.

“Tou Ger adalah seorang individu yang luar biasa yang sentiasa bekerja untuk meninggikan masyarakatnya. Pejabat saya berhubung dengan keluarga Tou Ger ketika mereka bekerja untuk membawa mayatnya kembali ke Minnesota.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.