Amanda Knox menghadapi perbicaraan fitnah baharu di Itali yang mungkin membuang titik hitam undang-undang terakhir terhadapnya

(SeaPRwire) –   MILAN (AP) — Amanda Knox berhadapan dengan pengadilan fitnah baru minggu ini di Itali yang boleh menghapuskan noda undang-undang terakhir terhadapnya, lapan tahun selepas mahkamah tertinggi membatalkan hukuman atas pembunuhan penginap warga Britishnya yang berusia 21 tahun.

Knox, yang merupakan pelajar berusia 20 tahun ketika dituduh bersama teman lelakinya pada 2007 membunuh Meredith Kercher, telah membina kehidupan semula di Amerika Syarikat sebagai penyokong, penulis, podcaster dan penerbit — dengan banyak kerja menggunakan pengalamannya.

Kini berusia 36 tahun dan ibu kepada dua anak kecil, Knox mengampanyakan reformasi keadilan jenayah dan meningkatkan kesedaran mengenai pengakuan paksaan. Beliau merakamkan siri mengenai ketahanan untuk aplikasi meditasi dan mempunyai podkas bersama suaminya, Christopher Robinson, dan siri terhad Hulu yang akan datang mengenai perjuangannya dalam sistem undang-undang Itali yang mempunyai Monica Lewinsky sebagai eksekutif penerbit.

Walaupun keputusan muktamad Mahkamah Cassation Itali pada 2015 bahawa Knox dan bekas teman lelakinya Raffaele Sollecito tidak bersalah, dan pengakuan terhadap lelaki lain yang DNAnya ditemui di tempat kejadian, syak wasangka masih wujud terhadap peranan Knox dengan keluarga mangsa dan lelaki yang salah dituduh.

Ini terutamanya disebabkan pengakuan bersalah atas tuduhan fitnah terhadap pemilik bar yang dikekalkan mahkamah tertinggi pada 2015. Pengakuan itu hanya dibatalkan November lepas, berdasarkan keputusan Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah yang mendapati hak Knox dilanggar semasa soal siasat panjang malam tanpa peguam dan penterjemah rasmi.

Bahkan sekarang, Knox tidak pasti sama ada keputusan tidak bersalah dalam pengadilan baru yang bermula Rabu ini di Florence akan meyakinkan pengkritiknya.

“Di satu sisi, saya gembira ada peluang ini untuk membersihkan nama saya, dan harapnya ia akan menghilangkan stigma yang saya hadapi,’’ kata Knox, yang tidak membalas permintaan temubual, dalam podkasnya Labyrinths pada Disember.

“Di sisi lain, saya tidak tahu sama ada ia akan pernah, cara saya masih trauma dengannya,” katanya. “Saya pasti orang akan terus memegangnya terhadap saya kerana mereka tidak mahu memahami apa yang berlaku, dan mereka tidak mahu menerima bahawa orang yang tidak bersalah boleh diperdaya dan dipaksa melalui apa yang saya alami.”

Knox berkata dalam podkasnya bahawa dia menjangka akan memberi keterangan, tetapi peguamnya berkata dia tidak dijangka hadir di mahkamah untuk hari pembukaan.

Peguam keluarga Kercher, Francesco Maresca, berkata keputusan mahkamah tertinggi itu berbuat sedikit dalam fikirannya untuk menghapuskan syak wasangka berikutan pengakuan bersalah Knox oleh mahkamah pertama dan dua mahkamah rayuan, yang pertama mengesahkan hukumannya 26 tahun dan kedua meningkatkannya ke 28 1⁄2 tahun.

“Penggadilan ini tidak pernah berakhir,’’ kata Maresca kepada Agensi Berita Associated Press, mengaburi “ingatan Meredith yang miskin, yang sentiasa diingati untuk aspek prosedur ini dan bukan sebagai pelajar dan wanita muda.”

Antara keraguan beliau, Maresca merujuk kepada penarikan balik bingung Knox terhadap tuduhan terhadap Patrick Lumumba, pemilik bar di mana beliau bekerja separuh masa, dan keputusan dalam pengakuan Rudy Guede atas pembunuhan Kercher yang mengekalkan bahawa lelaki dari Ivory Coast itu tidak bertindak sendirian.

Kini berusia 36 tahun, Guede dibebaskan dari penjara pada 2021 selepas menjalani 13 tahun daripada hukuman 16 tahun yang dikenakan dalam perbicaraan pantas. Guede baru-baru ini diarah memakai gelang pengesan dan tidak meninggalkan rumahnya pada waktu malam selepas bekas teman wanitanya menuduh beliau keganasan fizikal dan seksual. Siasatan sedang berjalan.

Penggadilan Knox yang baru akan menerima hanya satu bukti: kenyataan empat muka surat tulisan tangannya yang mahkamah akan meneliti untuk melihat sama ada mengandungi unsur-unsur untuk menyokong fitnah terhadap Lumumba. Walaupun mempunyai alibi yang tidak dapat dinafikan, beliau ditahan di penjara selama lebih kurang dua minggu sebelum polis melepaskannya. Lumumba kemudian meninggalkan Itali.

Dua kenyataan sebelum ini ditulis oleh polis yang ditandatangani Knox pada waktu awal 7 November 2007 yang mengandungi tuduhan, dan dianggap paling membabitkan, telah ditetapkan tidak boleh diterima oleh mahkamah tertinggi Itali.

Surat empat muka surat itu, yang ditulisnya dalam tempoh 53 jam yang sama soal siasat selama empat hari bermula 6 November, mencerminkan seseorang dalam keadaan bingung, cuba untuk meredakan apa yang polis beritahu dengannya dengan ingatannya sendiri.

“Berkenaan ‘pengakuan’ ini yang saya buat semalam, saya mahu menjelaskan bahawa saya sangat meragui kebenaran kenyataan saya kerana ia dibuat di bawah tekanan stres, kejutan dan keletihan yang sangat,’’ tulis Knox.

Beliau merujuk kepada kenyataan polis bahawa beliau akan ditangkap dan dipenjarakan selama 30 tahun dan Sollecito berpaling daripadanya.

Lauria Baldassare, seorang peguam Itali yang mengasaskan Projek Orang Tak Bersalah, berkata topik pengakuan salah di Itali mula “mencipta kebimbangan sosial kerana ia mengambil dimensi penting.”

Beliau merujuk kepada 10 kes defendan dibayar ganti rugi atas pengakuan salah dalam dekad kebelakangan ini, tetapi mengatakan mereka menghadapi kesukaran melarikan diri daripada stigma keputusan bersalah asal — seperti Knox.

“Masih terdapat sebahagian pendapat awam yang tidak menerima keputusan Mahkamah Cassation, dan perbahasan ini menjadi sukan,’’ kata Baldassare, organisasi bebasnya Projek Orang Tak Bersalah. “Itali tidak matang untuk menerima pembebasan, kerana prejudis sosial lebih kuat daripada penemuan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.