Amaran untuk pentadbiran Biden sebagai Eropah bergerak ke kanan dan penghijrahan tidak terkawal mengancam nilai-nilai Barat

(SeaPRwire) –   Kemenangan politikus berapi-api Geert Wilders pada pilihan raya Belanda November yang lalu telah mencetuskan perubahan dasar politik dan boleh mengubah suai

Wilders, yang dikenali sebagai Donald Trump Belanda, cuba menyatukan sekutu untuk mentadbir negara Eropah Utara berpenduduk hampir 18 juta orang itu.

Digital berbual dengan beberapa pakar yang mendapati kemenangan besar Wilders berusia 60 tahun itu telah melemparkan isu-isu panas seperti migrasi besar-besaran tanpa sekatan, sempadan terbuka, jenayah dan keganasan ke dalam perbualan lebih besar di Amerika Syarikat dan Eropah.

“Ia sangat jelas di kedua-dua belah Atlantik, isu migrasi besar-besaran adalah isu pilihan raya yang besar. Dan saya katakan perkembangan politik di Eropah dan penolakan yang menyeluruh terhadap pendekatan pintu terbuka adalah isyarat amaran yang jelas bagi Joe Biden menjelang pilihan raya presiden 2024,” kata Nile Gardiner, pengarah Pusat Kebebasan Margaret Thatcher Yayasan Heritage kepada Digital.

Gardiner berkata walaupun “isu nombor 1 untuk pilihan raya AS adalah inflasi dan kos sara hidup, imigresen adalah tinggi di kalangan pengundi. Pilihan raya Eropah akan membuat Biden sangat gelisah.”

“Seperti yang kita lihat dengan kemenangan pilihan raya Geert Wilders yang mengejutkan di Belanda, sedang berlangsung gempa bumi politik besar-besaran di seluruh Eropah Barat,” kata Gardiner. “Kemenangan Wilders adalah perubahan permainan. Pilihan raya itu secara meluas tentang migrasi besar-besaran ke salah satu negara yang paling penting di Eropah.

“Wilders berdiri atas platform menentang migrasi besar-besaran ke Belanda, dan pada masa yang sama beliau berdiri menentang Islamisasi yang semakin meningkat di Eropah. Pengundi semakin menolak sempadan terbuka, migrasi besar-besaran dan kenaikan ideologi Islamis di masyarakat mereka.”

Sebelum kemenangan Wilders, sesetengah politik Eropah menyatakan kejutan dan kebimbangan yang semakin meningkat tentang kehadiran radikal Islamis yang meluas dalam perhimpunan anti-Israel.

Pada tahun 2017, Wilders mendakwa beliau mahu . Dengan pembunuhan beramai-ramai 1,200 orang, termasuk lebih 30 warga Amerika pada 7 Oktober di Israel oleh pertubuhan Islamis Hamas, sikap di Belanda terhadap Wilders dan parti beliau Parti Kebebasan Rakyat dan Demokrasi (VVD) kelihatan bertambah baik secara dramatik.

Menulis dalam majalah British Spectator, Freddy Gray membuat nota, “Tetapi pada 7 Oktober, hari Hamas menyerang, parti VVD beliau dianggarkan 12 peratus. Sepanjang bulan Oktober, sokongan itu lebih daripada dua kali ganda.

“Apa yang berubah? Baik, protes besar-besaran pro-Palestin telah berlangsung di Belanda. Pada 14 Oktober, 20,000 orang berarak di Amsterdam. Cerita berita terbesar di Belanda bulan lepas, seperti di Britain, adalah bilangan orang yang sanggup keluar berarak untuk melambai bendera solidariti dengan Palestin dan mengkritik kerajaan mereka kerana enggan mengutuk agresi Israel.”

Analisis Gardiner menggambarkan titik Gray dengan menyatakan, “Pembunuhan kejam mengerikan di Israel memberi kesan yang sangat besar di Eropah. Pembunuhan beramai-ramai haiwan yang kejam boleh berlaku di tanah Eropah jika kerajaan Eropah tidak bertindak. Terdapat kesedaran yang semakin meningkat tentang ini di Eropah.

“Jika Israel tidak menewaskan Hamas, Hamas akan mengulangi apa yang dilakukannya di Israel di seluruh Eropah. Bukan sahaja Hamas membenci Israel, tetapi juga membenci tamadun Barat. … Kemenangan Wilders adalah bentuk akan datang di Eropah.”

Terdapat beberapa tanda awal penting bahawa bahagian Eropah sedang bergerak ke arah budaya politik konservatif. Giorgia Meloni mengejutkan ramai dengan kemenangannya tahun lepas.

Meloni menyeru Kesatuan Eropah menubuhkan sekatan laut di Laut Mediterranean untuk menghentikan aliran pendatang. Beliau memberi amaran bahawa tamadun Barat berada dalam bahaya.

Selepas lapan tahun kerajaan sosialis di Sweden dan laporan meningkatnya jenayah dan kegagalan pengintegrasian di kalangan pendatang Muslim, pengundi Sweden memilih perubahan ke arah kanan.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson memperoleh sokongan parlimen daripada parti anti-pendatang Sweden Democrats untuk membentuk gabungan.

“, terutamanya dari negara-negara Muslim, tetapi dari negara-negara bukan Barat secara meluas, dianggap oleh bahagian pengundi yang semakin meningkat sebagai punca kemerosotan masyarakat mereka,” kata pengulas Amerika-Israel Caroline Glick, bekas penasihat luar asing kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

“Pendatang melakukan majoriti jenayah keganasan. Mereka berada di jalan untuk membankrap agensi kebajikan dan dilihat semakin merosakkan pendidikan awam untuk kanak-kanak keluarga Eropah asli.”

Beliau menambah bahawa pergerakan politik ke kanan konservatif di Eropah “didorong oleh perasaan bahawa kerajaan kiri yang sebahagian besarnya diilhami oleh pandangan pasca-nasionalis telah terbukti tidak mampu memberikan keperluan asas masyarakat mereka, terutamanya keselamatan peribadi, tetapi juga termasuk pendidikan yang memadai dan peluang ekonomi.”

Kedua-dua Gardiner dan Glick mencatatkan bahawa protes Muslim yang besar-besaran terhadap negara Yahudi, yang telah menyelubungi banyak ibu negara Eropah dari London ke Paris ke Berlin, sedang menyemarakkan antisemitisme.

“Ini telah menyebabkan antisemitisme meningkat di Eropah dan mencipta budaya takut. Ia menekankan kegagalan multikulturalisme yang juga diserlahkan di Belanda,” kata Gardiner.

“Invasi Hamas ke atas Israel dan pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi Israel memberi kuasa kepada masyarakat Muslim di Eropah, AS dan seluruh dunia Barat untuk beramai-ramai dan mengancam cara hidup masyarakat tuan rumah mereka,” kata Glick.

“Keputusan oleh penyokong Hamas di England untuk menganjurkan perhimpunan besar-besaran pada Hari Ingatan dan usaha serupa di Eropah dan AS untuk menghalang perayaan pokok Krismas awam oleh penyokong Hamas adalah kesaksian kepada rasa kuasa mereka di belakang pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh jihadis Hamas di Israel.”

Pembunuhan baru-baru ini seorang pelancong Jerman di Paris telah mencetuskan Menteri Dalam Negeri Perancis Gérald Darmanin untuk mengisytiharkan Perancis sedang “berada dalam keadaan berterusan ancaman.” Seorang lelaki Perancis berusia 26 tahun, Armand Rajabpour-Miyandoab, yang dilahirkan kepada ibu bapa Iran, didakwa menikam pelancong itu dan mencederakan dua orang lain.

Rajabpour-Miyandoab bersumpah setia kepada Negara Islam dan berkata beliau dimotivasikan untuk membunuh oleh peperangan di Gaza.

“Semua dilakukan untuk memastikan konflik antara Hamas dan Israel tidak memberatkan Perancis,” kata Marc Eichinger, bekas ejen perisikan Perancis, kepada Digital. “Tetapi jelas bahawa komuniti Yahudi Perancis yang kecil sedang bergerak lebih dekat ke kanan yang keras. Mereka tidak mempunyai ilusi, tiada formula ajaib. Orang Perancis telah dikejutkan oleh tindak balas beberapa pemimpin kiri yang, seperti yang boleh dilihat dengan Jeremy Corbyn di UK, jelas antisemit.”

Bekas ketua Parti Buruh Britain, Corbyn telah terlibat dalam skandal antisemitisme dan menggelar ahli-ahli pertubuhan keganasan Islamis Hamas dan Hezbollah sebagai “rakan-rakannya.”

Bulan lepas, Jean-Luc Mélenchon, ketua parti kiri Perancis Perancis Tak Tunduk (LFI), enggan menyertai perhimpunan besar-besaran dan menyokong nilai-nilai “Republikan” Perancis. Parti kanan jauh anti-pendatang Barisan Kebangsaan, dan calon presidennya yang tiga kali Marine Le Pen, juga berada di situ untuk menyertai protes terhadap kebencian manusia tertua.

Hanya beberapa hari selepas pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober, Le Pen berkata, “Yang paling teruk berlaku. Kita lihat pogrom di tanah Israel yang dilakukan oleh kumpulan pengganas dengan kekejaman haiwan yang tidak terperi. … Israel perlu dibenarkan memusnahkan Hamas.”

Menurut poling pada 2023, sokongan Le Pen sebagai penyelesaian masalah sedang berkembang di kalangan pengundi Perancis.

Jiran Perancis, Jerman, telah mengalami perhimpunan pro-Hamas yang meluas di seluruh negara. Menteri Dalam Negeri Parti Demokratik Sosial Nancy Faeser telah menjanjikan tindakan terhadap 450 pengganas dan ancaman keselamatan Palestin yang lain di negara itu.

Dalam kenyataan kepada Digital, sejarawan Yahudi-Jerman dan pengulas moden antisemitisme dan Islamisme Michael Wolffsohn, berasa letih dengan pergerakan kanan baru-baru ini di Eropah.

“Trend kanan jauh yang menyedihkan di Eropah, jika ada, sangat tidak langsung berkaitan dengan 10/7,” kata Wolffsohn. “Kebimbangan dan ketakutan banyak orang Eropah tentang Islam dan Islamisme bukan sebenarnya sebab kenaikan Barisan Baru Kanan, kerana AfD [Alternatif untuk Jerman], contohnya, kini menggerakkan Iran dan Serigala Kelabu Turki.”

Serigala Kelabu Turki adalah pergerakan Turki antarabangsa fasis yang dilarang di Perancis pada 2020.

Walaupun AfD mendakwa menentang Islamisme, kumpulan ahlinya menggerakkan Republik Islam Iran, menurut artikel 2022 dalam akhbar Jerman Die Welt. Jabatan Negara AS telah mengklasifikasikan rejim Iran sebagai penaja keganasan antarabangsa terburuk di dunia.

Timbalan pengerusi faksi AfD di parlimen Jerman, Beatrix von Storch, menghadiri perhimpunan pro-Hamas di Berlin pada bulan Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.