Amerika ‘seterusnya’ jika Israel kalah – Netanyahu

(SeaPRwire) –   PM Israel menyatakan bahawa tiada pengganti untuk “kemenangan penuh” di Gaza

Militan Islamis akan menimbulkan ancaman kepada Amerika Syarikat dan Eropah jika Israel gagal dalam perang semasa dengan Hamas, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mendakwa, mengatakan negara-negara Barat akan menjadi seterusnya jika negaranya gagal.

Walaupun perdana menteri mengakui bahawa Washington telah sangat menyokong tindakan tentera Israel di Gaza, beliau menolak sebarang panggilan untuk gencatan senjata, menegaskan ia akan bersamaan dengan penyerahan kepada Hamas.

Netanyahu merayu kepada sekutu Israel untuk sokongan semasa duduk bersama Fox News’ Sean Hannity pada Isnin, menyatakan “Kita perlu menang bukan sahaja demi kita sendiri, tetapi demi Timur Tengah,” serta “demi jiran Arab kita” dan dunia secara keseluruhan.

“Kita perlu menang untuk melindungi Israel. Kita perlu menang untuk menjaga keselamatan Timur Tengah. Kita perlu menang demi dunia beradab. Itulah pertempuran yang kita hadapi, dan ia sedang berlaku sekarang. Tiada pengganti untuk kemenangan itu,” beliau teruskan, menambah “Jika kita tidak menang sekarang, maka Eropah adalah seterusnya dan anda adalah seterusnya.”

Dengan menekankan bahawa “perjuangan kita adalah perjuangan anda,” PM itu terus mendakwa bahawa “pakatan keganasan” wujud antara Hamas di Gaza, Hezbollah di Lubnan, Houthis di Yemen dan kerajaan Iran, mendakwa Tehran “anak buah” cuba “membawa Timur Tengah [dan] dunia kembali ke Zaman Gelap.”

“Di sebelah yang lain berdiri Israel, negara-negara Arab moden, tentu sahaja Amerika Syarikat, semua pasukan yang mahu melihat keamanan, kemakmuran untuk Timur Tengah dan untuk dunia,” Netanyahu tambah.

Pegawai-pegawai AS enggan secara terus memanggil untuk gencatan senjata, sebaliknya mencadangkan “penangguhan kemanusiaan” yang lebih pendek untuk membenarkan bantuan memasuki enklaf Palestin yang dikepung. Walau bagaimanapun, kerana jumlah kematian meningkat di Gaza, beberapa pegawai pentadbiran telah menggesa kawalan daripada pasukan Israel, dengan Setiausaha Negara AS Antony Blinken baru-baru ini meratapi bahawa “terlalu banyak” orang Palestin telah mati dalam kempen pengeboman Israel.

Pada 7 Oktober, Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil 240 orang sebagai tebusan, menurut pegawai Israel. Sebagai tindak balas, Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan Palestin itu, melancarkan serangan udara besar-besaran dan operasi darat di Gaza. Pegawai Palestin menyatakan jumlah kematian di pihak mereka telah melebihi 11,000 sehingga kini.

Ikuti untuk maklumat lanjut

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)