Amerika Syarikat mengeluarkan amaran perjalanan untuk Bahamas kerana peningkatan pembunuhan sejak tahun baru: ‘Mempertahankan profil rendah’

(SeaPRwire) –   Mungkin tidak selamat di surga tropika.

Kedutaan Besar AS di telah mengeluarkan amaran dan panduan perjalanan kepada warga Amerika pada hari Rabu, dengan menyebutkan 18 pembunuhan yang terjadi di negara pulau itu sejak 1 Januari.

“Pembunuhan telah berlaku pada semua waktu termasuk siang hari di jalan raya,” kata amaran itu. “Kekerasan geng balas dendam telah menjadi motif utama dalam pembunuhan 2024.”

Kedutaan Besar AS memperingatkan warga Amerika yang bepergian ke Bahamas untuk “berhati-hati sangat” di bahagian timur Pulau New Providence dan menjaga profil rendah.

Pegawai AS juga menganjurkan mereka yang bepergian ke pulau itu untuk tidak melawan secara fizikal ketika dan berhati-hati ketika bepergian pada waktu malam.

Jabatan Negara AS menempatkan Bahamas di amaran “Bertambah Berhati-hati” dan mengatakan keganasan geng di belakang peningkatan pembunuhan.

“Jenayah keganasan, seperti pencerobohan, perampokan bersenjata, dan serangan seksual, kerap berlaku di kawasan pelancongan dan bukan pelancongan,” amaran itu berkata. “Polis tempatan sering tidak bertindak balas secara berkesan terhadap insiden jenayah serius. Apabila penangkapan dibuat, kes jarang didakwa hingga hukuman muktamad.”

Usaha untuk menghubungi Kedutaan Bahamas di Washington DC, tidak berjaya.

Sebagai tindak balas kepada peningkatan jenayah, Perdana Menteri Philip Brave Davis mengatakan pihak berkuasa akan mendirikan sekatan jalan dan memulakan lebih , akhbar The Nassau Guardian melaporkan.

“Kami tidak akan melanggar hak awam mana-mana orang, tetapi anda mungkin terjejas oleh lebih banyak sekatan jalan dan tindakan polis yang tidak diumumkan,” katanya. “Ini mungkin akan membuat anda terlambat untuk temu janji, atau menangguhkan rancangan anda, tetapi ini adalah harga kecil untuk manfaat kolektif mempunyai jalan kita lebih selamat, dan kehidupan kita kurang terjejas oleh pembunuhan dan jenayah keganasan lain.”

Pada awal minggu ini, Jabatan Negara AS menempatkan Jamaica di amaran “Pertimbangkan Semula Perjalanan”.

“Jenayah keganasan, seperti serbuan rumah, perampokan bersenjata, serangan seksual, dan pembunuhan, kerap berlaku. Serangan seksual sering berlaku, termasuk di resort semua termasuk,” amaran itu menyatakan. “Polis tempatan sering tidak bertindak balas secara berkesan terhadap insiden jenayah serius. Apabila penangkapan dibuat, kes jarang didakwa hingga hukuman muktamad.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.