Amerika Syarikat mengenakan sanksi ke atas tiga pegawai Sudan kerana kaitan dengan bekas diktator al-Bashir

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mengenakan sanksi pada Isnin ke atas tiga individu Sudan yang dituduh mengancam “keamanan, keselamatan dan kestabilan” di negara itu.

sanksi yang dikenakan oleh Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat membekukan semua harta dan entiti yang dimiliki oleh Taha Osman Ahmed al-Hussein, Salah Abdallah Mohamed Salah dan Mohamed Etta Al-Moula Abbas yang berada di Amerika Syarikat. Mereka memegang jawatan kerajaan tinggi di bawah bekas Presiden autokratik Omar al-Bashir, yang memerintah negara itu selama 30 tahun.

Sanksi terbaru Amerika Syarikat ke atas pemimpin dan syarikat Sudan.

Sudan mengalami kekacauan pada bulan April apabila ketegangan jangka panjang antara tentera, dipimpin oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Cepat paramiliter yang diketuai oleh Mohammed Hamdan Dagalo memanas menjadi perang terbuka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.