AMLO membuka bahagian pertama landasan kereta api pelancong pantai Mexico

(SeaPRwire) –   Presiden Mexico pada Jumaat merasmikan bahagian pertama projek kegemaran pentadbirannya, kereta api pelancong yang beroperasi dalam bentuk bulat kasar di sekitar Semenanjung Yucatan.

Laluan kereta api $20 bilion, 950 batu, yang dipanggil Kereta Api Maya, bertujuan untuk menghubungkan resor pantai dan tapak arkeologi. Walau bagaimanapun, ia belum siap lagi. Pegawai mengaku bahagian yang tinggal akan siap menjelang akhir Februari.

Presiden Andrés Manuel López Obrador membuka bahagian 290 batu Jumaat antara bandar pantai kolonial Campeche dan resor Cancun. Ini kira-kira satu pertiga projek keseluruhan, dan meliputi bahagian yang paling tidak kontroversi.

Ia akan mengambil kira-kira 5 1/2 jam untuk mengembara dari Campeche ke Cancun pada kelajuan purata kira-kira 50 batu sejam, walaupun pegawai telah berjanji kereta api akan mampu kelajuan sehingga 75 batu sejam.

Akan ada dua kereta api sehari setiap arah, dengan berhenti di bandar kolonial Merida, tapak Maya Chichen Itza dan kira-kira sepuluh bandar lain. Awalnya, pegawai merancang untuk mengenakan tambang berasingan, lebih rendah di laluan itu, dan pelancong asing akan dikenakan tambang yang lebih tinggi.

Tetapi hanya harga yang disenaraikan untuk perjalanan pertama dibezakan hanya oleh tiket kelas pertama dan kelas “pelancong”, yang boleh didapati mulai Sabtu, walaupun kebanyakannya sudah habis.

Tiket kelas pertama salah satu daripada dua kereta api sehari setiap hari dari Cancun ke Merida akan kos setara $68. Tiket bas kelas pertama untuk laluan yang sama kira-kira $58, dengan bas berlepas setiap separuh jam.

Kereta api pertama untuk berlepas Jumaat adalah untuk pegawai, tetamu kehormat dan media. López Obrador menamakannya projek rekod yang akhirnya akan menghubungkan Cancun dengan bandar pantai seperti Playa del Carmen dan Tulum, serta tapak Maya Calakmul dan Palenque.

“Tiada projek awam seperti ini di dunia,” kata López Obrador. “Ia juga dilaksanakan dalam masa rekod.”

Layda Sansores, gabenor negeri Campeche, mendakwa “keseluruhan semenanjung memekik ‘Hallelujah!'”

Tidak seperti dua pertiga yang tinggal dari Kereta Api Maya, bahagian laluan yang dirasmikan Jumaat sudah ada landasan kereta api lama menggunakan kebanyakan laluan. Banyak bahagian yang belum siap masih dibersihkan melalui hutan dan dibina di atas sistem gua sensitif yang penuh artifak, menimbulkan bantahan daripada pencinta alam.

López Obrador telah bergegas untuk menyiapkan projek Kereta Api Maya sebelum meninggalkan jawatan pada September, mengabaikan bantahan ahli ekologi, penyelam gua dan ahli arkeologi. Kereta api berjalan sepanjang pantai Caribbean dan mengancam gua-gua luas di mana beberapa saki-baki manusia tertua di Amerika Utara telah ditemui.

López Obrador telah cuba mempercepatkan projek Kereta Api Maya dengan mengecualikannya daripada keperluan lesen, laporan awam dan kenyataan biasa, dengan mendakwa ia penting untuk keselamatan negara.

Pada November 2021, kerajaan López Obrador mengeluarkan dekri luas yang memerlukan semua agensi persekutuan memberi kelulusan automatik untuk sebarang projek awam yang kerajaan anggap “penting untuk kepentingan negara” atau “melibatkan keselamatan negara”.

Kereta api sebahagiannya dibina oleh tentera Mexico dan akan dikendalikan oleh angkatan bersenjata, yang telah dipercayai lebih banyak projek daripada mana-mana presiden selama sekurang-kurangnya satu abad.

López Obrador terkenal dengan ketertarikannya terhadap kereta api, angkatan bersenjata dan syarikat milik negara secara umum. Pada November, beliau mengumumkan beliau akan memerlukan syarikat kereta api swasta yang kebanyakannya membawa kargo untuk menawarkan perkhidmatan penumpang atau kerajaan akan menjadualkan kereta apinya sendiri di landasan mereka.

Hampir tiada perkhidmatan penumpang kereta api biasa tinggal di Mexico berikutan pembaharuan 1995 yang memberi konsesi kepada dua syarikat kereta api swasta Mexico: Ferromex Mexico dan anak syarikat Kansas City Southern AS.

Beberapa kereta api pelancong beroperasi di laluan yang agak pendek dan tidak bersambung ke tarikan pelancong seperti Gua Tembaga Mexico Utara dan kawasan pengeluar tequila di barat sekitar Jalisco.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.