Anak lelaki ketua tentera Sudan meninggal dunia akibat kecederaan selepas kemalangan motosikal di Turki

(SeaPRwire) –   Anak lelaki kepada , telah meninggal dunia di hospital pada Jumaat dua bulan selepas dia cedera parah dalam kemalangan motosikal di ibu negara Turki, Ankara, lapor agensi berita milik kerajaan Turki.

Mohammed Fattah Burhan Rahman sedang menerima rawatan di sebuah hospital di Ankara sejak kemalangan motosikal pada 6 Mac apabila motosikalnya terlanggar kenderaan di pinggir bandar bandaraya itu, kata Agensi Berita Anadolu.

Agensi berita swasta DHA mengatakan beliau terlempar beberapa meter akibat hentaman perlanggaran dan sedang menerima rawatan di unit rawatan rapi hospital itu.

Burhan, pemimpin de facto Sudan, dan ahli keluarga yang lain dimaklumkan tentang kematian itu, lapor DHA.

Tiada kenyataan segera daripada pihak berkuasa Turki. Pegawai kedutaan Sudan tidak dapat dihubungi untuk ulasan.

Sudan tenggelam dalam kekacauan pada pertengahan April 2023, apabila ketegangan yang telah lama meresap antara tentera, dipimpin oleh Burhan, dan Pasukan Sokongan Cepat paramiliter diperintah oleh meletus menjadi pertempuran jalanan di ibu negara, Khartoum. Pertarungan telah merebak ke bahagian lain negara, terutamanya kawasan bandar dan wilayah Darfur barat.

Awal tahun ini, anak lelaki presiden Somalia disabitkan kesalahan “menyebabkan kematian melalui kecuaian” oleh mahkamah selepas kereta rasmi diplomatik yang dipandunya terlanggar penghantar motosikal di lebuh raya di Istanbul. Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 2 1/2 tahun ke atasnya tetapi kemudian menukarkannya kepada denda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.