Angola mengumumkan penarikan diri daripada OPEC

(SeaPRwire) –   Angola mengumumkan pada Khamis bahawa ia akan meninggalkan kartel pengeluar minyak OPEC, berikutan pertempuran dengan kumpulan itu mengenai kuota pengeluaran yang lebih rendah tahun ini.

Diamantino de Azevedo, menteri minyak, berkata Angola “tidak mendapat apa-apa dengan kekal dalam pertubuhan itu,” menurut agensi berita negara Angop. Negara itu menyertai OPEC pada 2007.

Perselisihan mengenai kuota minyak yang lebih rendah untuk sesetengah negara Afrika, termasuk Angola, membawa kepada kelewatan luar biasa selama beberapa hari untuk mesyuarat November OPEC, di mana kumpulan itu, bersama dengan pengeluar bersekutu diketuai oleh Rusia, memutuskan berapa banyak minyak yang akan dihantar ke dunia.

Dalam mesyuarat itu, tahap pengeluaran Angola diturunkan kepada 1.11 juta tong sebulan selepas penilaian oleh tiga sumber bebas, kata pertubuhan itu.

OPEC, diketuai oleh , telah berusaha untuk meningkatkan harga minyak yang jatuh pada bulan-bulan kebelakangan ini kerana kebimbangan terlalu banyak minyak mentah beredar dalam ekonomi global yang melemah, yang boleh menjejaskan hasrat untuk minyak bagi perjalanan dan industri.

Harga yang lebih rendah telah menjadi sesuatu yang baik bagi pemandu Amerika Syarikat, yang telah dapat mengisi tangki minyak mereka dengan harga lebih rendah dalam bulan-bulan kebelakangan ini tetapi telah menjejaskan prestasi kewangan pengeluar minyak OPEC. Harga patokan minyak AS telah jatuh 8% tahun ini.

Harga minyak telah mendapat dorongan beberapa hari kebelakangan ini kerana pemberontak Houthi Yemen meningkatkan serangan ke atas kapal di Laut Merah dan syarikat-syarikat mengalihkan kapal-kapal daripada melalui kawasan itu, di mana jumlah besar bekalan tenaga dunia dipindahkan antara , Asia dan Eropah.

Sementara kehilangan Angola, OPEC mengumumkan pada mesyuarat bulan lepas bahawa ia membawa Brazil ke dalam lingkupannya, pengeluar minyak utama yang telah mengeluarkan jumlah minyak mentah rekod tahun ini, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa.

Seorang jurucakap OPEC tidak segera membalas emel yang meminta komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.