Apa yang perlu diketahui tentang pilihan raya Afrika Selatan yang boleh melihat parti pemerintah selama 30 tahun digulingkan

(SeaPRwire) –   Pilihan raya Afrika Selatan akan menentukan sejauh mana rakyat negara itu sudah bosan dengan parti pemerintah selama 30 tahun, iaitu Kongres Kebangsaan Afrika (ANC).

Presiden Cyril Ramaphosa dan ANC sedang berjuang untuk mengekalkan majoriti mereka di parlimen dan tinjauan pendapat meramalkan bahawa parti itu mungkin menerima kurang daripada 50% undian kebangsaan buat kali pertama dalam pilihan raya 29 Mei nanti.

Ini tidak bermakna bahawa ANC yang terjejas itu akan hilang kuasa di ekonomi termaju di Afrika.

Walaupun organisasi terkenal yang pernah diketuai Nelson Mandela itu menyaksikan penurunan popularitinya, tiada siapa yang bangun ke kedudukan untuk menggantikannya. Sebaliknya, mereka yang meninggalkan ANC telah mencari jawapan di kalangan pelbagai parti pembangkang.

Jadi, ANC masih dijangka mendapat bahagian undian terbesar. Tetapi tanpa majoriti mutlak, ia perlu membentuk pakatan untuk terus berkuasa dan mengekalkan Ramaphosa untuk penggal kedua dan terakhir sebagai presiden. Bagi negara kunci di benua Afrika, ini mungkin membawa komplikasi baru, memandangkan beberapa pakatan tempatan baru-baru ini telah menemui kegagalan yang hebat.

Walaupun kebanyakan rakyat Afrika Selatan kelihatan bersedia untuk mendaftarkan ketidakpuasan hati mereka terhadap ANC dalam satu detik penting, kerajaan pakatan mungkin tidak dapat dengan mudah menyelesaikan masalah besar negara itu, termasuk tahap pengangguran dan ketidaksamaan tertinggi di dunia.

Rakyat Afrika Selatan tidak mengundi secara langsung presiden mereka, tetapi membuat keputusan tentang komposisi Parlimen, yang dipanggil Dewan Kebangsaan. Mereka melakukannya dengan memilih parti dan parti-parti itu mendapat kerusi di Parlimen mengikut bahagian undian kebangsaan mereka. Dewan Kebangsaan kemudiannya memilih presiden, yang bermakna parti yang mempunyai majoriti memilih ketua negara.

Ini sentiasa menjadi ANC sejak pilihan raya pertama berbilang kaum pada 1994, tetapi kali ini ia mungkin perlu membuat persetujuan dengan parti-parti lain untuk mendapatkan 201 undian daripada ahli perundangan untuk memilih semula Ramaphosa berusia 71 tahun dan membentuk kerajaan.

Pilihan raya sebenarnya bermula pada hari Jumaat dan Sabtu, apabila warganegara Afrika Selatan yang tinggal di luar negara mengundi di kedutaan dan misi asing.

Pilihan raya akan diadakan pada 29 Mei di kesemua sembilan wilayah. Ia akan menentukan komposisi kedua-dua perundangan kebangsaan dan wilayah.

Hanya lebih daripada 27 juta daripada populasi 62 juta yang didaftarkan untuk mengundi dalam apa yang hanya pilihan raya demokratik kebangsaan yang ketujuh sejak penamatan apartheid.

Terdapat 70 parti politik yang didaftarkan untuk undian, jumlah terbanyak pernah, dan calon bebas dibenarkan bertanding buat kali pertama.

Nasib ANC adalah cerita utama: Ramaphosa adalah ketua dan wajah kempen parti itu. Pembangkang utama ialah Parti Demokratik (DA) yang berhaluan tengah. Ia telah memasuki persetujuan dengan beberapa parti kecil yang berharap bahawa undian gabungan mereka mungkin memaksa ANC keluar daripada kerajaan sepenuhnya. Tinjauan menunjukkan mereka agak jauh daripada tanda itu.

Ekonomi Pembebasan Rakyat (EFF) yang berhaluan kiri jauh ialah parti ketiga terbesar dan diketuai oleh Julius Malema, bekas pemimpin belia ANC yang berapi-api.

DA memenangi kira-kira 20% dalam pilihan raya kebangsaan terdahulu dan EFF 10% berbanding 57.5% ANC. Tiada parti pembangkang yang kelihatan meningkatkan populariti secara signifikan.

Ini terutamanya kerana puluhan parti lain, banyak daripadanya baru, yang telah menawan bahagian kecil. Walaupun 80% populasi Afrika Selatan terdiri daripada orang Hitam, ia merupakan masyarakat pelbagai kaum dan budaya, dengan lima kumpulan kaum yang ditakrifkan, banyak etnik dan 12 bahasa rasmi. Gambaran politik yang sama sebanyak itu kini mula muncul.

Daripada parti-parti baharu, uMkhonto weSizwe (yang bermaksud Tombak Bangsa) telah mendapat perhatian paling kerana ia diketuai oleh , yang telah meninggalkan ANC yang pernah diketuainya dalam pertempuran pahit dengan Ramaphosa, orang yang menggantikannya.

Pengangguran dan kemiskinan menonjol sebagai isu paling penting bagi majoriti rakyat. Walaupun Afrika Selatan dianggap sebagai negara paling maju di Afrika, percanggahannya sangat ketara. Ia juga mempunyai kadar pengangguran 32% – tertinggi di dunia – dan lebih separuh rakyat Afrika Selatan hidup dalam kemiskinan, menurut Bank Dunia.

Ini telah melicinkan kebanyakan ketidakpuasan hati kerana jutaan majoriti miskin Hitam merasa ANC tidak memperbaiki kehidupan mereka dengan cukup tiga dekad selepas apartheid yang secara kejam menindas orang Hitam demi minoriti putih.

Isu-isu pilihan raya lain yang penting yang dilihat menolak pengundi daripada ANC termasuk kadar jenayah keganasan yang tinggi, beberapa skandal rasuah kerajaan selama bertahun-tahun, kegagalan sesetengah perkhidmatan asas kerajaan dan krisis dalam pembekal elektrik milik negara yang membawa kepada pemadaman serata negara secara berkala untuk menjimatkan kuasa. Pemadaman itu telah berkurangan menjelang pilihan raya, tetapi ia memarahkan rakyat dan menjejaskan ekonomi yang sedang berjuang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.