Apa yang perlu diketahui tentang seberapa banyak bantuan dari projek dermaga AS akan membantu Gaza

(SeaPRwire) –   Sebuah dermaga yang dibina oleh Amerika Syarikat kini berada di tempat untuk membawa bantuan melalui laut, tetapi tiada yang tahu sama ada laluan baru ini akan berfungsi sehingga arus bantuan yang berterusan mula tiba di Palestin yang kelaparan.

Lori-lori yang akan keluar dari projek dermaga yang dipasang Khamis ini akan menghadapi pertempuran yang meningkat, ancaman Hamas untuk menyerang mana-mana angkatan asing dan ketidakpastian sama ada tentera Israel akan memastikan konvoi bantuan mempunyai akses dan keselamatan daripada serangan oleh pasukan Israel.

Walaupun jika laluan laut berjalan seperti yang diharapkan, pegawai-pegawai Amerika Syarikat, PBB dan bantuan memperingatkan, ia hanya akan membawa sebahagian kecil bantuan yang diperlukan ke enklaf yang tertekan itu.

Berikut adalah pandangan tentang apa yang akan datang untuk bantuan yang tiba melalui laut:

AKANKAH LALUAN LAUT MENAMATKAN KRISIS DI GAZA?

Tidak, walaupun jika semua perkara dengan laluan laut berjalan dengan sempurna, pegawai-pegawai Amerika dan antarabangsa mengatakan.

Pegawai tentera Amerika Syarikat mengharapkan untuk memulakan dengan kira-kira 90 lori bantuan sehari melalui laluan laut, dengan cepat meningkat ke kira-kira 150 lori sehari.

Samantha Power, ketua , dan pegawai bantuan antarabangsa yang lain secara konsisten mengatakan Gaza memerlukan penghantaran lebih daripada 500 lori sehari – purata sebelum peperangan – untuk membantu penduduk yang berjuang tanpa makanan yang mencukupi atau air bersih semasa tujuh bulan .

Israel telah menghalang penghantaran makanan, bahan api dan bekalan lain melalui lintasan sempadan sejak serangan maut Hamas terhadap Israel melancarkan konflik pada Oktober. Had yang dikenakan pada lintasan sempadan dan pertempuran telah membawa kepada bencana kemanusiaan yang semakin meningkat bagi orang awam.

Pakar antarabangsa mengatakan semua 2.3 juta penduduk Gaza mengalami tahap akut kekurangan makanan, 1.1 juta daripadanya pada tahap “malapetaka”. Power dan Pengarah Program Makanan Sedunia PBB Cindy McCain mengatakan utara Gaza berada dalam kelaparan.

Pada tahap itu, menyelamatkan nyawa kanak-kanak dan orang lain yang paling terjejas memerlukan rawatan berterusan di kemudahan klinikal, yang menjadikan gencatan senjata penting, pegawai USAID mengatakan.

Pada operasi penuh, pegawai antarabangsa telah mengatakan, bantuan dari laluan laut dijangka akan mencapai setengah juta orang. Itu hanyalah lebih daripada satu perlima daripada penduduk.

APAKAH CABARAN UNTUK LALUAN LAUT SEKARANG?

Rancangan Amerika Syarikat adalah untuk PBB mengambil alih bantuan sebaik sahaja ia dibawa masuk. Program Makanan Sedunia PBB kemudiannya akan menyerahkannya kepada kumpulan bantuan untuk penghantaran.

Pegawai PBB telah menyatakan kebimbangan tentang memelihara keberkecualian mereka walaupun terlibatnya tentera Israel – salah satu pihak bertempur dalam konflik – dalam laluan laut dan mengatakan mereka sedang rundingan itu.

Masih ada persoalan bagaimana kumpulan bantuan akan dengan selamat beroperasi di Gaza untuk mengedarkan makanan kepada mereka yang paling memerlukannya, kata Sonali Korde, pembantu kepada pentadbir Biro Bantuan Kemanusiaan USAID, yang membantu dengan logistik.

Pertubuhan antarabangsa Amerika Syarikat termasuk kerajaan Amerika Syarikat USAID dan bukan kerajaan Oxfam, Save the Children dan Lembaga Penyelamat Antarabangsa mengatakan pegawai Israel belum meningkatkan perlindungan pekerja bantuan secara bermakna sejak serangan tentera pada 1 April yang membunuh tujuh pekerja bantuan dengan organisasi World Central Kitchen.

Perbincangan dengan tentera Israel “perlu sampai ke tempat di mana pekerja bantuan kemanusiaan berasa selamat dan terjamin dan mampu beroperasi dengan selamat. Dan saya tidak fikir kita berada di situ,” kata Korde kepada wartawan Khamis.

Sementara itu, pertempuran meningkat di Gaza. Ia tidak mengancam kawasan pengedaran bantuan baru di pantai, pegawai Pentagon mengatakan, tetapi mereka telah jelas bahawa keadaan keselamatan boleh mencetuskan penutupan laluan maritim, walaupun sementara.

Amerika Syarikat dan Israel telah membangunkan rancangan keselamatan untuk kumpulan kemanusiaan yang datang ke “lorong pengumpulan” bersebelahan dengan dermaga untuk mengambil bantuan, kata Naib Laksamana Amerika Syarikat Brad Cooper, timbalan pemerintah Pusat Pemerintah Tentera Laut Amerika Syarikat. Pengarah Respon USAID Dan Dieckhaus mengatakan kumpulan bantuan akan mengikuti prosedur keselamatan mereka sendiri dalam mengedarkan bekalan.

Sementara itu, pasukan Israel telah bergerak ke lintasan sempadan di bandar Rafah selatan sebagai sebahagian daripada serangan mereka, menghalang bantuan daripada bergerak termasuk bahan api.

Jurucakap PBB Timbalan Farhan Haq berkata tanpa bahan api, penghantaran semua bantuan di Gaza tidak boleh berlaku.

APA YANG DIPERLUKAN?

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, PBB dan kumpulan bantuan telah menekan Israel untuk membenarkan lebih bantuan melalui lintasan darat, dengan mengatakan itu satu-satunya cara untuk melegakan penderitaan orang awam Gaza. Mereka juga mendesak tentera Israel untuk secara aktif berkoordinasi dengan kumpulan bantuan untuk menghentikan serangan Israel ke atas pekerja kemanusiaan.

“Mendapatkan bantuan kepada orang yang memerlukan di dalam dan merentasi Gaza tidak boleh dan tidak seharusnya bergantung kepada dermaga jauh dari tempat keperluan paling genting,” kata jurucakap PBB Timbalan Farhan Haq kepada wartawan Khamis.

“Untuk menangkis kesengsaraan kelaparan, kita mesti menggunakan laluan terpantas dan paling jelas untuk mencapai rakyat Gaza – dan untuk itu, kita memerlukan akses melalui darat sekarang,” kata Haq.

Pegawai Amerika Syarikat bersetuju bahawa dermaga hanyalah penyelesaian separuh sahaja pada masa terbaik, dan mengatakan mereka sedang menekan Israel untuk lebih.

APA YANG DIKATAKAN ISRAEL?

Israel mengatakan ia tidak meletakkan sebarang had ke atas penyertaan bantuan kemanusiaan dan menyalahkan PBB atas kelewatan dalam pengedaran barang yang memasuki Gaza. PBB mengatakan pertempuran berterusan, tembakan Israel dan keadaan keselamatan yang kacau menghalang penghantaran.

Di bawah tekanan dari Amerika Syarikat, Israel baru-baru ini membuka sepasang lintasan untuk menghantar bantuan ke utara Gaza yang teruk terjejas. Ia mengatakan siri serangan Hamas terhadap lintasan utama, Kerem Shalom, telah mengganggu aliran barang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.