Apakah ISIS-K, kumpulan pengganas yang berkaitan dengan serangan teater konsert Moscow dan serangan pintu Abbey Gate 2021?

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah menyandarkan serangan pengganas Jumaat kepada ISIS-K, tetapi siapakah kumpulan ini, dan apakah minat mereka di Rusia?

“Negara Islam sedang memanfaatkan rangkaian jihadis di seluruh Asia Tengah untuk merancang dan melaksanakan serangan, seperti yang berlaku di Moscow,” Bill Roggio, felo kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi dan pengasas editor “The Long War Journal,” memberitahu Digital.

“Negara Islam menarik jihadis yang kurang sabar dan lebih ghairah yang tidak bersetuju dengan rancangan jangka panjang dan lebih strategik Al-Qaeda,” Roggio menambah.

Islamic State-Khorasan, dikenali sebagai ISIS-K, mengaku bertanggungjawab terhadap serangan maut di Moscow yang mengorbankan sekurang-kurangnya 133 orang, yang menyebabkan penangkapan 11 orang suspek – empat daripada mereka terlibat secara langsung dengan serangan itu. Presiden Rusia menyampaikan ucapan kepada bangsa melalui siaran televisyen mengenai “tindakan pengganas berdarah dan kejam” dan mengisytiharkan 24 Mac sebagai hari berkabung.

Amerika Syarikat mengesahkan kepada Digital bahawa perisikan Amerika Syarikat mempunyai maklumat mengenai rancangan serangan pengganas yang dirancang di Moscow – yang mungkin menyasarkan perhimpunan besar, termasuk konsert – yang mendorong agensi itu mengeluarkan amaran awam kepada warganegara Amerika Syarikat di Rusia.

Kerajaan Amerika Syarikat juga berkongsi maklumat ini dengan pihak berkuasa Rusia mengikut dasar ‘duty to warn’ (kewajipan memberi amaran) jangka panjangnya. Tidak jelas berapa banyak maklumat yang diberikan oleh Amerika Syarikat kepada pegawai Rusia selain apa yang terkandung dalam amaran awam.

ISIS-K beroperasi dari Afghanistan. Perisikan Amerika Syarikat pada bulan Mac mengumpul bukti yang menunjukkan kumpulan itu merancang serangan di Moscow dan aktif di Rusia, lapor The New York Times. Kumpulan itu ditubuhkan pada tahun 2015 oleh ahli-ahli Taliban Pakistan yang tidak puas hati, menurut akhbar itu.

Kumpulan itu mengikuti tafsiran Islam yang lebih garis keras daripada pesaingnya, menyebabkan hubungan bermusuhan membangun dengan Taliban, Al-Qaeda dan kumpulan serupa.

selepas melaksanakan serangan letupan di Abbey Gate Lapangan Terbang Kabul pada tahun 2021 semasa penarikan tentera Amerika Syarikat, membunuh 13 anggota perkhidmatan Amerika Syarikat. Taliban akhirnya mendakwa berjaya membunuh pengganas ISIS-K yang bertanggungjawab mengarahkan serangan itu.

Selepas Taliban menguasai Afghanistan, dan kehadiran tentera Amerika Syarikat berundur, ISIS-K terus berkembang: Taliban berjuang balas dan berjaya menghadkan perekrutan kumpulan itu terhadap bekas pejuang Taliban dan mencegah mereka menawan wilayah, tetapi ia terus melakukan operasi besar-besaran.

Kumpulan itu mempunyai obsesi khusus terhadap Rusia, menuduh Kremlin bertanggungjawab atas kematian Muslim yang signifikan kerana operasi di Afghanistan, Chechnya dan Syria selama beberapa dekad yang lalu.

Pegawai kanan Amerika Syarikat memberitahu Digital ketika itu bahawa ia masih “penting” bagi dunia “terus berusaha mengurangkan ancaman ISIS-K dan apa jua ancaman yang mungkin cuba ditimbulkan. Walau bagaimanapun, ISIS-K terus menganjurkan serangan terhadap sasaran di seluruh Asia Tengah selama dua tahun berikutnya.

Jeneral Michael Kurilla, pemimpin Pemerintah Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM), memberitahu bahawa ISIS-K akan mampu melaksanakan “operasi luar negara terhadap kepentingan Barat di luar Afghanistan dalam masa enam bulan dengan sedikit sekali amaran,” tetapi beliau menekankan bahawa menyerang Amerika Syarikat akan menjadi “jauh lebih sukar bagi mereka.”

Pentadbiran Biden tahun lalu memberi amaran kepada Iran mengenai serangan yang akan datang, yang akhirnya berlaku pada upacara peringatan Jeneral Iran Qasem Soleimani pada Januari 2024. Letupan kembar itu mengorbankan sekurang-kurangnya 94 orang dan mencederakan 284 orang lagi, dan ISIS-K dengan cepat mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

ISIS-K juga merancang menyerang kedutaan, gereja, pusat perniagaan dan Piala Dunia bola sepak FIFA di Qatar, menurut maklumat rahsia yang bocor sebagai sebahagian daripada data yang dilepaskan oleh Anggota Garda Udara Kebangsaan Massachusetts Jack Teixeira di pelayan media sosial Discord.

“Pegawai Pentagon sedar pada Disember terdapat sembilan rancangan sedemikian yang dikoordinasikan oleh pemimpin ISIS di Afghanistan, dan jumlah itu meningkat kepada 15 pada Februari, menurut penilaian itu, yang sebelum ini tidak didedahkan,” lapor The Washington Post mengenai kebocoran itu.

“ISIS sedang membangunkan model operasi luar negara yang kos efektif yang bergantung kepada sumber dari luar Afghanistan, operatif di negara sasaran, dan rangkaian penggerakan yang luas,” sambung penilaian itu. “Model itu kemungkinan akan membolehkan ISIS mengatasi halangan – seperti perkhidmatan keselamatan yang cekap – dan mengurangkan beberapa jangka masa plot, memminimalkan peluang gangguan.”

Pegawai penentang pengganas di Eropah juga mendakwa telah menghalang beberapa plot ISIS-K dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menurut The New York Times.

Digital’s Michael Dorgan, Anders Hagstrom dan Caitlin McFall dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.