Apakah kumpulan yang disokong Iran di Timur Tengah?

(SeaPRwire) –   Kumpulan di Timur Tengah termasuk Kata’ib Hezbollah Iraq, pemberontak Houthi Yemen, Hezbollah Lubnan dan kumpulan pengganas Palestin Hamas.

Setiap kumpulan, yang menerima sokongan daripada Iran melalui beberapa kaedah, semakin menjadi ancaman kepada anggota tentera bersenjata AS, sekutu AS, perkapalan global komersial dan rantau di mana mereka beroperasi.

Kata’ib Hezbollah ialah kumpulan pengganas Iran yang dipercayai bertanggungjawab terhadap serangan terbaru yang membunuh tiga askar AS di Jordan.

Awalnya dibentuk pada tahun 2003, Kata’ib Hezbollah, yang diterjemahkan sebagai “Briged Parti Allah”, bertanggungjawab untuk majoriti besar lebih daripada 160 operasi yang berlaku di Iraq dan Syria sejak pertengahan Oktober.

Kumpulan itu mempunyai ibu pejabat yang kelihatan di Baghdad dan telah beroperasi di seluruh Iraq. Dipercayai mempunyai kira-kira 3,000 ahli, kumpulan itu juga telah beroperasi di Syria, di kedua-dua Aleppo dan Damascus, mengikut FDD.

Kumpulan itu adalah “organisasi payung untuk beberapa kumpulan militan Syiah sehingga 2007, apabila ia mengeluarkan kenyataan mengumumkan penggabungan,” mengikut FDD.

Kumpulan itu, yang mempunyai kesetiaan kepada Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei, mendakwa ia menggantung aktiviti tentera di rantau ini minggu ini.

“Kami mengumumkan penggantungan operasi tentera dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan – untuk mengelakkan malu kepada kerajaan Iraq,” kata ketua kumpulan itu, Abu Hussein al-Hamidawi, dalam kenyataan lewat Selasa.

Iran membiayai kumpulan proksi Houthis baru-baru ini meningkatkan serangan mereka terhadap kapal-kapal di atau berhampiran Selat Bab el-Mandeb dan telah menyatakan sokongan mereka terhadap Hamas, yang terlibat dalam peperangan Israel-Gaza. Kumpulan itu juga cuba menyertai perang dengan melancarkan drone dan peluru berpandu ke arah Israel, menimbulkan ketakutan peperangan boleh meluas menjadi konflik serantau.

Serangan oleh Houthis telah memaksa beberapa syarikat pengangkutan dan minyak untuk menggantung laluan melalui laluan laut maritim di mana Houthis melancarkan serangan terhadap kapal-kapal komersial.

Houthis merampas ibu negara Yemen, Sanaa, pada tahun 2014, melancarkan perang darah bertahun-tahun. Konflik itu segera menjadi perang proksi antara Arab Saudi yang menyokong kerajaan Yemen yang buang negeri, dan Iran yang menyokong pemberontak.

Perang itu mencipta krisis kemanusiaan besar yang mengakibatkan kelaparan dan kesengsaraan meluas di Yemen, negara termiskin di dunia Arab. Perang itu dilaporkan membunuh lebih daripada 150,000 orang, termasuk pejuang dan orang awam, dan mencipta salah satu bencana kemanusiaan terburuk di dunia, membunuh puluhan ribu lagi.

Gencatan senjata yang secara teknikal mengakhiri setahun yang lalu sebahagian besarnya dihormati. Houthis menguasai kebanyakan Yemen dan memperoleh sejarah mereka kepada gerakan kebangkitan agama untuk mazhab Syiah Zaidi pada lewat 1990-an. Mazhab itu memerintah Yemen selama berabad-abad tetapi terpinggir di bawah rejim Sunni yang datang ke kuasa selepas perang saudara 1962.

Dengan meningkatnya ketegangan dengan kerajaan, beberapa perang gerilya dengan tentera kebangsaan telah diperjuangkan, serta konflik sempadan ringkas dengan kuasa Sunni Arab Saudi yang kuat, mengikut Reuters.

Menyusul setahun ketenteraman relatif di Yemen, Houthis telah melancarkan beberapa peluru berpandu dan drone. Pada 31 Oktober, mereka melancarkan serangan roket ke Israel, dengan mengatakan pada masa itu akan ada lebih banyak “untuk membantu orang Palestin kemenangan.”

Arab Saudi telah menuduh Iran melatih, menggerak dan membiayai Houthis, tuntutan yang Tehran teruskan menafikan.

Disokong oleh Iran, Hezbollah Lubnan memegang pengaruh besar ke atas Lubnan. Ia beroperasi dengan matlamat meluaskan objektif Iran.

Sejak 7 Oktober, Hezbollah dan Israel telah bertukar api dalam apa yang digambarkan sebagai perang berintensiti rendah. Hezbollah telah melancarkan lebih daripada 1,000 roket, peluru berpandu dan drone ke Israel sementara kehilangan hampir 200 pejuangnya, yang dibunuh oleh IDF dalam tindak balasnya yang ditujukan terhadap kumpulan pengganas itu.

Hezbollah ditubuhkan semasa Perang Saudara Lubnan selama 15 tahun yang bermula pada 1975. Iran dan Pasukan Pengawal Revolusi Islamnya (IRGC) memberikan pembiayaan dan latihan kepada kumpulan Syiah yang mula memerangi pasukan Israel. Kumpulan itu menjadi dikenali sebagai Hezbollah, yang bermaksud “Parti Allah”.

Objektif asal kumpulan itu adalah untuk mengeluarkan IDF daripada selatan Lubnan. Walaupun Israel menarik balik tentera mereka pada tahun 2000, Hezbollah membenarkan konflik berterusan berdasarkan kehadiran Israel di Ladang Shebaa, kawasan dalam kawasan sempadan Lubnan-Syria-Israel.

Manifesto 1985 mengagihkan misi Hezbollah untuk mengusir pengaruh Barat daripada Timur Tengah dan memusnahkan Israel. Manifesto itu menyenaraikan Ayatollah Khomeini, revolusioner Islam Iran, sebagai pemimpinnya. Khomeini memerintah Iran sebagai pemimpin agungnya dari 1979 sehingga kematiannya pada 1989.

Jangkauan Hezbollah melampaui Timur Tengah. Kumpulan itu bertanggungjawab terhadap serangan dan rancangan di Bulgaria, Peru, Cyprus, Thailand, Argentina dan tempat lain. Walaupun Hezbollah tidak berjaya dengan serangan pengganas di Amerika Syarikat, kumpulan itu cuba membangunkan keupayaan untuk melakukannya.

Hezbollah mengendalikan rangkaian di dalam dan luar Lubnan untuk melaksanakan pelbagai aktiviti jenayah, termasuk siri serangan terhadap kepentingan AS. Serangan ini termasuk letupan barak Beirut pada tahun 1983 yang membunuh 241 Askar Kor Marin AS, hari paling membunuh bagi Kor Marin AS sejak Pertempuran Iwo Jima pada tahun 1945.

Dibimbing oleh Hassan Nasrallah, organisasi pengganas itu mempunyai sejarah melaksanakan untuk menyokong misinya yang dinyatakan dalam manifesto.

Seperti yang lain, Hamas terdiri daripada pengganas yang disokong Iran.

Kumpulan itu ditetapkan sebagai Pertubuhan Pengganas Asing (FTO) oleh Jabatan Negara. Menurut AS, EU dan Israel, ia telah mengekalkan cengkaman besi ke atas Gaza sejak mengambil alih wilayah dengan kekerasan pada tahun 2007, selepas Israel secara sepihak menarik diri pada tahun 2005.

Pada 14 Disember 2022, Yahya Sinwar, ketua kumpulan pengganas Hamas, dan orang lain merayakan ulang tahun ke-35 penubuhan Hamas di Jalur Gaza.

Kumpulan pengganas, yang menerima pembiayaan dan latihan daripada Iran, menguatkuasakan kod Islam ketat kepada lebih daripada 2 juta penduduknya dan terus terlibat dalam pertempuran dengan Israel, termasuk melancarkan bateri roket dan peranti pembakaran ke wilayah Israel dan protes besar-besaran sepanjang pagar sempadan.

Pada pagi 7 Oktober 2023, organisasi pengganas Hamas menyerang dan menyusup ke kawasan selatan Israel dengan beribu-ribu roket dilancarkan dari Jalur Gaza. Serangan itu mengakibatkan 1,200 kematian, dan peperangan berikutnya antara Hamas dan Israel mengakibatkan kematian beribu-ribu lagi, kebanyakannya orang Palestin.

Louis Casiano, Breana Scheckwitz, Anders Hagstrom, dan Gabriele Regalbuto menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.