Apakah yang perlu diketahui mengenai taikun hartanah yang dijatuhkan hukuman mati dalam kes penipuan terbesar Vietnam

(SeaPRwire) –   HANOI, Vietnam (AP) — Seorang tycoon hartanah telah dijatuhi hukuman mati pada Khamis dalam kes penipuan kewangan terbesar pernah berlaku di negara tenggara Asia ini, satu perkembangan mengejutkan dalam usaha memerangi rasuah yang semakin meningkat di negara itu.

Truong My Lan, seorang wanita perniagaan berprofil tinggi yang mengetuai sebuah syarikat besar yang membangunkan apartmen mewah, hotel, pejabat dan pusat membeli-belah, telah ditangkap pada 2022. Wanita berusia 67 tahun itu didakwa secara rasmi atas penipuan bernilai $12.5 bilion -– hampir 3% daripada KDNK Vietnam pada 2022.

Hukuman mati tidak biasa di Vietnam, tetapi ia jarang dalam kes jenayah kewangan dan bagi seseorang yang begitu terkenal.

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai perincian kes ini:

SIAPAKAH TRUONG MY LAN?

Lan dilahirkan pada 1956 dan mula membantu menjual kosmetik bersama ibunya, seorang wanita perniagaan Cina, di pasar terlama bandar raya Ho Chi Minh, menurut media negara Tien Phong.

Beliau dan keluarganya menubuhkan syarikat Van Thinh Phat pada 1992, ketika Vietnam melepaskan ekonomi negara dan beralih kepada ekonomi lebih berorientasikan pasaran yang terbuka kepada warga asing. Sepanjang tahun VTP berkembang menjadi salah satu syarikat hartanah terkaya di Vietnam.

Hari ini syarikat itu berkaitan dengan sebahagian daripada hartanah pusat bandaraya Ho Chi Minh yang paling bernilai termasuk menara 39 tingkat Times Square Saigon yang mengkilap, hotel berbintang lima Windsor Plaza, bangunan pejabat Capital Place bertingkat 37 dan hotel berbintang lima Sherwood Residence di mana Lan tinggal sehingga ditangkap.

Lan bertemu suaminya, pelabur Eric Chu Nap-kee, pada 1992. Mereka mempunyai dua orang anak perempuan.

APA YANG DIDAKWAKAN?

Lan terlibat dalam penggabungan bank komersial bersama, atau SCB, yang sedang mengalami kesusahan dengan dua bank lain pada 2011 dalam rancangan yang dikoordinasikan oleh bank pusat Vietnam.

Beliau didakwa menggunakan bank sebagai sumber wang tunai, mengawalnya secara haram antara 2012 hingga 2022, dan menggunakan ribuan “syarikat hantu” di Vietnam dan luar negara untuk memberi pinjaman kepada dirinya dan sekutunya, menurut dokumen kerajaan.

Pinjaman itu menyebabkan kerugian sebanyak $27 bilion, media negara VN Express melaporkan pada Khamis.

Beliau didakwa memberi rasuah kepada pegawai kerajaan -– termasuk bekas pegawai pusat yang telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana menerima rasuah sebanyak $5.2 juta –- dan melanggar peraturan perbankan, menurut dokumen kerajaan.

Mahkamah menjatuhi hukuman mati ke atasnya, dengan menyatakan tindakannya “tidak sahaja melanggar hak pengurusan harta individu tetapi juga mendorong SCB ke dalam keadaan kawalan khas, menghakis kepercayaan rakyat terhadap kepimpinan parti (Komunis) dan negara.”

MENGAPA INI BERLAKU SEKARANG?

Penangkapan Lan pada Oktober 2022 merupakan antara yang paling berprofil tinggi dalam usaha memerangi rasuah berterusan di Vietnam yang dipertingkatkan sejak 2022.

Beberapa minggu selepas perbicaraannya bermula pada awal Mac, bekas Presiden Vo Van Thuong meletak jawatan selepas terlibat dalam kempen “Blazing Furnace” yang menjadi tanda tangan Setiausaha Agung Parti Komunis Nguyen Phu Trong, politikus paling berkuasa di negara itu.

Walaupun penangkapan dan skala penipuan Lan mengejutkan negara, kes itu juga menimbulkan persoalan sama ada bank atau perniagaan lain juga telah melakukan kesilapan serupa, menghakis prospek ekonomi Vietnam dan menimbulkan ketidaktentuan pelabur asing.

Ini berlaku ketika Vietnam cuba menghujah kesnya sebagai rumah yang sesuai bagi perniagaan yang cuba berpindah dari negara jiran China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.