Api liar telah memaksa keluar beratus-ratus penduduk di pusat minyak pasir Kanada Fort McMurray

(SeaPRwire) –   Ratusan penduduk di empat kawasan di hujung selatan Fort McMurray, Alberta, pusat minyak pasir Kanada, telah diperintahkan untuk berpindah pada Selasa.

Rural Municipality of Wood Buffalo menyatakan penduduk di Beacon Hill, Abasand, Prairie Creek dan Grayling Terrace perlu meninggalkan kawasan sebelum pukul 4 petang.

Perintah berjaga-jaga masih berkuatkuasa untuk baki kawasan Fort McMurray dan sekitarnya.

Rural municipality menyatakan penduduk di keempat-empat kawasan tersebut diperintahkan berpindah untuk memberi laluan kepada pasukan pemadam kebakaran melawan api, yang kini berada 13 kilometer dari bandar.

Fort McMurray mempunyai penduduk kira-kira 68,000 orang, dan kebakaran besar pada tahun 2016 memusnahkan 2,400 rumah serta memaksa lebih 80,000 orang melarikan diri.

“Ia sangat penting bagi saya untuk mengetahui bahawa aktiviti api kali ini sangat berbeza daripada kebakaran hutan Horse River 2016. Kami mempunyai sumber daya melimpah dan kami bersedia untuk menangani situasi ini,” kata Ketua Bomba Serantau Jody Butz.

Suzy Gerendi, yang mengusahakan kedai kek di kawasan Beacon Hill, berkata dia sudah bersedia ketika perintah berpindah diturunkan. Gerendi tinggal di Beacon Hill ketika api melanda kawasan itu pada 2016.

Dia langsung memandu ke arah Edmonton, Alberta bersama tiga ekor anjingnya.

“Ia sangat gelap dan berwarna jingga,” kata Gerendi. “Ia mengingatkan saya pada kenangan dan perasaan tidak sedap.”

Penduduk juga menghadapi asap tebal dan abu.

“Ia gelap. Asap di mana-mana,” kata penduduk Else Hoko.

Hoko menjemput dua anak lelakinya dari sekolah di Abasand selepas menerima perintah berpindah. Dia juga melarikan diri pada 2016.

“Saya sangat tertekan,” katanya, sambil berdoa agar turun hujan.

Kawasan Beacon Hill dan Abasand mengalami kerugian besar pada 2016.

Api kali ini telah merebak ke kawasan sebesar 110 kilometer persegi (42.5 batu persegi) dan masih belum dibawah kawalan.

Josee St. Onge, pegawai maklumat api liar Alberta, berkata angin menolak api ke arah komuniti.

Dia berkata pasukan telah ditarik dari barisan hadapan untuk faktor keselamatan, dan kapal terbang tangki serta helikopter terus menggugurkan air dan bahan pengurang api ke “tepi aktif.”

“Sayangnya, angin kali ini tidak menguntungkan kami, dan api akan terus merebak ke bandar sehingga berlaku perubahan angin,” katanya.

Di timur laut wilayah jiran British Columbia, kawasan yang dikenakan perintah berpindah wajib meningkat, dengan perintah terbaru pada Isnin untuk Doig River First Nation dan Daerah Kawasan Sungai Keamanan apabila api mengancam berhampiran.

Ramalan pada Selasa meramalkan angin yang boleh menolak kebakaran yang merebak lebih dekat ke Fort Nelson. Pekerja kecemasan telah menelefon sebanyak mungkin daripada anggaran 50 penduduk masih tinggal di bandar dan mendesak mereka berpindah.

Perkhidmatan Api Liar British Columbia berkata kebakaran itu telah merebak ke kawasan 84 kilometer persegi (32 batu). Pada Isnin, saiznya kira-kira 53 kilometer persegi (21 batu) dalam kawasan hutan.

Komuniti kira-kira 4,700 orang dan Fort Nelson First Nation berdekatan dikenakan perintah berpindah sejak Jumaat.

Datuk Bandar Kawasan Gunung Utara Rob Fraser berkata satu kelemahan berpindah ialah cabaran bagi staf penting, termasuk pemadam kebakaran, mencari makanan.

“Keselamatan api ini bergantung kepada cuaca, dan setakat ini cuaca menguntungkan kami,” kata Fraser dalam video di Facebook mengenai kebakaran api di kawasan itu.

Pada 2023, Kanada mengalami musim kebakaran yang menyebabkan asap membosankan di bahagian Amerika Syarikat serta memaksa lebih 235,000 rakyat Kanada berpindah.

Beberapa kebakaran hutan sedang berlaku di seluruh barat Kanada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.