Argentina melaporkan kadar inflasi satu digit pertamanya dalam 6 bulan sebagai pasaran menjunam dan kos menjejaskan rumah tangga

(SeaPRwire) –   menurun dengan mendadak ke kadar satu digit pada bulan April untuk kali pertama dalam enam bulan, data yang dikeluarkan pada Selasa menunjukkan, penunjuk yang diperhatikan rapat yang menguatkan program ketat pengurangan defisit yang bertujuan untuk memperbaiki ekonomi negara yang bermasalah.

Harga-harga naik pada kadar 8.8% bulan lepas, agensi statistik kerajaan Argentina melaporkan, turun daripada kadar bulanan 11% pada bulan Mac dan jauh di bawah puncak 25% pada Disember lepas, apabila Milei menjadi presiden dengan misi untuk memerangi inflasi yang melambung-lambung di Argentina, antara yang tertinggi di dunia.

“Inflasi sedang dihancurkan,” Manuel Adorni, jurucakap presiden, memaparkan di platform media sosial X selepas pengumuman itu. “Sijil kematiannya sedang ditandatangani.”

Walaupun dipuji oleh IMF dan digembirakan oleh peninjau pasaran, kempen pengurangan kos dan pengurangan kawalseliaan Milei, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek, telah menekan keluarga-keluarga yang wang mereka telah jatuh nilainya sementara kos hampir segala-galanya telah melonjak.

“Orang-orang sedang dalam kesakitan,” kata Augustin Perez, 23 tahun, pekerja pasar raya di pinggir bandar Buenos Aires yang berkata sewa beliau telah meningkat 90% sejak Milei mengurangkan kawalan pasaran hartanah dan bil elektrik beliau hampir bertiga ganda sejak kerajaan memotong subsidi.

Akaun media sosial Milei dalam minggu-minggu kebelakangan ini telah menjadi aliran berita ekonomi baik: bon Argentina memaparkan antara kenaikan terbaik di kalangan pasaran sedang muncul, pegawai-pegawai merayakan lebihan suku tahunan pertama sejak 2008 dan IMF mengumumkan Isnin lalu ia akan melepaskan pinjaman lagi $800 juta – undi keyakinan simbolik dalam penyusunan semula Milei.

“Perkara penting ialah untuk menjaring gol sekarang,” kata Milei pada acara Selasa menghormati bekas Presiden Carlos Menem, seorang tokoh yang bercanggah yang kejayaannya menurunkan hiperinflasi ke kadar satu digit melalui dasar pasaran bebas yang Milei kerap merujuk. “Kami sedang mengalahkan inflasi.”

Walaupun begitu, sesetengah pakar amaran bahawa penurunan inflasi bukanlah kemenangan ekonomi – sebaliknya gejala kemelesetan yang menyakitkan. IMF menjangkakan KDNK Argentina akan mengecut 2.8% tahun ini.

“Anda telah mempunyai runtuhan besar dalam perbelanjaan swasta, yang menjelaskan mengapa penggunaan telah jatuh dengan drastik dan mengapa inflasi juga sedang turun,” kata Monica de Bolle, felo kanan di Institut Ekonomi Antarabangsa Peterson yang mengkaji pasaran sedang. “Orang-orang kini dalam keadaan yang lebih teruk daripada sebelum ini. Ini membawa mereka untuk menggunakan kurang.”

Tanda-tanda perlambatan ekonomi wujud di mana-mana di Buenos Aires – barisan panjang di luar pasar raya berdiskaun, kerusi kosong di restoran-restoran biasanya sibuk di bandaraya itu, mogok dan protes yang semakin meningkat.

Di pasar terbuka di kawasan Liniers ibu negara, Lidia Pacheco terus ke tempat sampah. Beberapa kali seminggu, ibu empat anak berusia 45 tahun ini menyusuri timbunan bau itu untuk menyelamatkan tomato-tomato dengan kulat paling sedikit.

“Tempat ini menyelamatkan saya,” kata Pacheco. Harga-harga yang melambung tinggi telah memaksa beliau untuk terus pada pakaian dan kasut lusuh dan menukar dietnya sehingga melepaskan yerba mate, minuman kebangsaan Argentina yang diminum dari daun pahit. “Apa jua saya dapat daripada menjual pakaian pergi ke makanan,” katanya.

Penjualan runcit Argentina pada suku pertama 2024 jatuh hampir 20% berbanding tahun sebelumnya, kadar yang boleh disamakan dengan semasa sekatan penularan 2020. Penggunaan daging lembu – klasik Argentina – jatuh ke tahap terendah dalam tiga dekad suku ini, lapor kerajaan, memeranjatkan editorial cemas tentang krisis dalam jiwa kebangsaan Argentina.

“Sekarang saya membeli babi dan ayam sebaliknya,” kata Leonardo Buono, pekerja hospital berusia 51 tahun. “Ini satu kejutan yang kuat, penyesuaian ekonomi ini.”

Milei, seorang yang mengaku dirinya “anarko-kapitalis” dan bekas personaliti TV, memberi amaran dasar-dasarnya akan menyakiti pada permulaan.

Beliau berkempen dengan mengacungkan chainsaw untuk mewakili semua pemotongan yang akan dilakukannya kepada negara Argentina yang membengkak, perubahan dramatik daripada kerajaan berhaluan kiri Peronist yang berjalan defisit besar dibiayai dengan mencetak wang.

Mempromosikan kesakitan akan membayar, beliau memotong perbelanjaan untuk segala-galanya daripada pembinaan dan pusat kebudayaan kepada pendidikan dan subsidi tenaga, daripada kantin makanan dan program sosial kepada penduduk dan syarikat awam. Beliau juga menilai semula peso Argentina sebanyak 54%, membantu menutup jurang antara kadar pertukaran rasmi dan hitam peso tetapi juga mengapi-apikan inflasi.

Inflasi pada empat bulan pertama 2024 meningkat 65%, agensi statistik kerajaan melaporkan Selasa. Harga-harga di kedai-kedai dan restoran telah mencapai tahap yang sama dengan Amerika Syarikat dan Eropah.

Tetapi gaji Argentina kekal terkandas atau menurun, dengan gaji minimum bulanan untuk pekerja teratur hanya $264 pada bulan ini, dengan pekerja dalam ekonomi tidak formal kerap dibayar kurang.

Pada hari ini jumlah itu boleh membeli hampir lebih daripada beberapa hidangan yang baik di Don Julio, sebuah restoran daging lembu terkenal di Buenos Aires. Hampir 60% daripada 46 juta penduduk negara kini hidup dalam kemiskinan, rekod 20 tahun, menurut kajian Januari oleh Universiti Katolik Argentina.

Walaupun ketidakpuasan kelihatan meningkat, peratusan kelulusan presiden kekal tinggi, sekitar 50%, menurut tinjauan bulan ini oleh firma konsultan Argentina Circuitos – mungkin akibat kejayaan Milei menyalahkan pendahulunya atas krisis.

“Bukan salahnya, ia salah Peronis yang merosakkan negara, dan Milei sedang berusaha yang terbaik,” kata Rainer Silva, pemandu teksi Venezuela yang melarikan diri daripada runtuhnya ekonomi negaranya lima tahun lalu ke Argentina. “Dia seperti Trump, semua orang lawan beliau.”

Kesatuan perdagangan yang kuat Argentina dan parti politik kiri telah membantah dasar Milei dengan protes jalanan mingguan, tetapi gagal menggalakkan sebahagian besar masyarakat.

Ini boleh berubah – minggu lepas, protes besar-besaran terhadap potongan belanjawan kepada universiti awam secara jelas menyentuh saraf, menarik ratusan ribu orang.

“Situasi semasa benar-benar tidak mampan,” kata de Bolle, pakar ekonomi itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.