Argentina memilih presiden libertarian pertamanya

(SeaPRwire) –   Menteri Ekonomi Sergio Massa mengaku kalah kepada Javier Milei yang berkarisma

Ahli ekonomi libertarian Javier Milei telah dipilih untuk menjadi presiden Argentina yang akan datang pada Ahad.

Sebelum keputusan rasmi diumumkan, saingan Milei, Menteri Ekonomi Sergio Massa, mengaku kalah dalam ucapan.

Dengan 86.59% undian yang dihitung, Milei memenangi hampir 56%, manakala saingannya dalam pusingan kedua, Menteri Ekonomi Sergio Massa, menerima 44%.

Sebelum keputusan rasmi diumumkan, Massa mengaku kalah dalam ucapan. “Keputusan bukanlah yang dijangka, dan saya telah menghubungi Javier Milei untuk mengucapkan tahniah dan mengharapkan kejayaan beliau,” kata Massa, mengucapkan terima kasih kepada penyokongnya.

Milei, berusia 53 tahun dan menggambarkan dirinya sebagai “anarko-kapitalis” yang memimpin parti Kebebasan Maju, telah dibandingkan dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump kerana personaliti kadang-kadang berkarisma dan eksentriknya.

BUTIRAN AKAN DIKEMUKAKAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)