Argentina’s Milei menjemput secara terbuka kepada Musk: ‘Kita perlu bercakap, Elon’

(SeaPRwire) –   , pemilik billionaire rangkaian sosial X, berkongsi video Selasa di mana Presiden terpilih Argentina Javier Milei mengatakan persamaan tidak seharusnya datang sebelum kebebasan, sebagai tanda bagaimana beberapa konservatif terkemuka sedang mengawasi ketat ketua negara libertarian yang akan datang.

“Kita perlu bercakap, Elon,” Milei membalas di X, bekas Twitter.

Ini bukan kali pertama Musk, pengasas SpaceX dan CEO Tesla, menyatakan sokongan untuk Milei di media sosial. “Kesejahteraan akan datang ke Argentina,” tulis Musk apabila Milei memenangi pusingan pilihan raya pada 19 November.

Dalam petikan temubual yang dipaparkan oleh Musk, Milei berucap terhadap usaha untuk membuat masyarakat lebih sama, dengan mengatakan jauh lebih penting bagi orang untuk menjadi bebas.

“Terdapat frasa mulia oleh Milton Friedman yang saya dapati luar biasa, yang mana apabila anda memberi keutamaan kepada persamaan daripada kebebasan, anda akan mencapai tiada. Tetapi apabila anda memberi keutamaan kepada kebebasan daripada persamaan, anda akan mencapai banyak daripada kedua-duanya,” kata Milei dalam temubual itu, merujuk kepada ahli ekonomi Amerika yang memenangi Hadiah Nobel dalam Ekonomi pada 1976.

Dalam temubual yang sama, Milei berkata bahawa John Stuart Mill, seorang falsafah, ahli ekonomi dan politikus British abad ke-19, mendakwa bahawa masyarakat yang memberi penekanan kepada persamaan “akhirnya menjadi dan ia tenggelam. Itulah sejarah Argentina.”

Presiden terpilih, yang mengambil alih jawatan pada Ahad, juga berkata pengagihan pendapatan melibatkan “menggunakan alat penindasan negara untuk mengambil daripada mereka yang berjaya” dan mengedarkannya secara sewenang-wenangnya “berdasarkan apa yang dikehendaki oleh orang berkuasa.”

Milei juga menarik perhatian dan bekas pengacara Tucker Carlson, yang menemubual Milei sebelum pilihan raya. Trump mengucapkan tahniah kepada Milei atas kemenangannya dalam panggilan telefon bulan lepas di mana beliau memberitahu presiden terpilih beliau merancang untuk melawat Buenos Aires.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.