AS akan alih berjuta-juta dolar bantuan tentera ke Taiwan – WSJ

Pentadbiran Biden memberitahu Kongres ia akan menahan $85 juta bantuan ketenteraan kepada Mesir atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia

Washington merancang untuk menahan sebahagian daripada bantuan ketenteraan asing yang diperuntukkan untuk Mesir dan mengalihkannya ke negara-negara lain, lapor Wall Street Journal pada Khamis, merujuk kepada sumber-sumber yang rapat dengan perkara itu.

Menurut penerbitan itu, pentadbiran Biden telah memberitahu Kongres bahawa ia akan menahan $85 juta bantuan ketenteraan daripada Mesir, yang telah dibuat bersyarat ke atas pembebasan banduan politik. Sebaliknya, wang ini dilaporkan akan disalurkan ke Taiwan dan Lubnan, dengan $55 juta pergi ke Taipei dan baki $30 juta ke Beirut.

WSJ juga mendakwa bahawa sebahang ahli kongres AS mendesak untuk menahan tambahan $235 juta bantuan bersyarat di tengah-tengah seruan untuk menghukum Kaherah atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia.

Bulan lalu, sekumpulan 11 Demokrat di Jawatankuasa Hal Ehwal Luar House memanggil Setiausaha Negara AS Antony Blinken untuk menahan keseluruhan $320 juta bantuan bersyarat untuk Kaherah. Mereka “mengakui hubungan bilateral AS-Mesir yang bersejarah dan berakar umbi,” tetapi berkata mereka “sangat bimbang” dengan laporan mengenai pelanggaran hak asasi manusia sistemik dan berterusan di Mesir.

Bantuan bersyarat yang dikaitkan dengan rekod hak asasi manusia Mesir hanyalah sebahagian kecil daripada jumlah keseluruhan $1.3 bilion yang diterima negara itu setiap tahun daripada AS dalam bentuk pembiayaan ketenteraan.

CNN kemudiannya melaporkan, bagaimanapun, bahawa pentadbiran Biden kononnya telah berkata ia akan membenarkan Kaherah mengakses $235 juta. Seorang pegawai kanan AS dilaporkan memberitahu saluran berita itu bahawa Setiausaha Negara Antony Blinken telah “menentukan bahawa ia adalah kepentingan keselamatan negara AS untuk melepaskan syarat-syarat tertentu yang berkaitan dengan hak asasi manusia” dan membenarkan wang itu pergi ke Mesir.

Washington telah meneruskan sokongan ketenteraan kepada Taipei di tengah-tengah peningkatan ketegangan di Selat Taiwan. Bulan lalu, Rumah Putih meluluskan pemindahan senjata $80 juta tanpa preseden ke Taiwan di bawah program yang biasanya dikhaskan untuk negara berdaulat, untuk “memperkukuh” keupayaan pertahanan diri pulau itu. Dalam bulan yang sama, AS juga meluluskan jualan peralatan bernilai $500 juta untuk pesawat pejuang F-16 Taiwan yang direka AS.

Jualan senjata Washington kepada Taiwan telah membangkitkan kemarahan China, yang menganggap pulau itu sebagai sebahagian daripada wilayahnya yang tidak terpisah dan mendakwa hak untuk mengambil semula kawasan itu dengan kekerasan jika perlu. Beijing telah menegaskan bahawa urusan senjata asing dengan Taiwan melanggar dasar Satu China dan merupakan campur tangan dalam hal ehwal dalam negerinya.