AS akan jual 35 helikopter Blackhawk ke Greece dalam perjanjian pertahanan bernilai $1.2B

(SeaPRwire) –   Yunani telah meluluskan pembelian 35 helikopter UH-60M Blackhawk daripada kontraktor pertahanan Amerika Syarikat Lockheed Martin Corp dalam usaha untuk memodenkan angkatan bersenjatanya, dua orang yang mempunyai pengetahuan tentang perjanjian itu memberitahu Reuters.

“Perjanjian yang diluluskan oleh jawatankuasa parlimen adalah untuk membeli 35 helikopter sebanyak $1.24 bilion,” kata seorang pegawai kerajaan kepada Reuters.

Seorang lagi mengesahkan kelulusan, yang dipersetujui pada Selasa lewat.

Yunani bertujuan untuk memperbaharui industri pertahanannya dan meningkatkan industri pembinaan kapalnya, ketika ia pulih daripada krisis hutang selama satu dekad yang memaksa ia memotong perbelanjaan.

Kerajaan telah merangka rancangan pembelian berbilion, 10 tahun, yang termasuk memperoleh sehingga 40 jet pejuang F-35 baru daripada Amerika Syarikat dan tiga frigat daripada Perancis.

Athens juga sedang dalam perbincangan dengan Amerika Syarikat untuk mereka bentuk dan membina frigat Kelas Constellation untuk Tentera Laut Yunani.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.